Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STEN SANDELL | LISA ULLÉN

«Double Music»
CLEAN FEED, CF579CD

De to svenske pianistene Sten Sandell og Lisa Ullén er, uten tvil to av de mest spennende pianistene innenfor den europeiske jazzen. For ett par år siden hørte jeg de to, i hver sin solokonsert under Umeå Jazzfestival, og begge konsertene var de to største høydepunktene under festivalen det året.

Nå har de oppfylt de fleste av mine musikalske drømmer ved å gjøre en duoplate, innspilt i Musikaliska i februar 2021, med musikerkollega Mats Äleklint bak «spakene».

Vi får åtte relativt fritt improviserte låter, og de starter med «Double Music I», og før de runder av med «Double Music II», har vi vært med på en fantastisk, musikalsk reise inn i deres to sin musikalske verden.

Og det starter relativt ekspressivt, hvor de to, fra første tone, utfordrer hverandre med ytterst kreativt spill, før de roer det hele ned og jeg kan nesten se de to kikke på hverandre over flyglene og smile.

Dette er kanskje de to mest originale, svenske pianister akkurat nå. Begge to er usedvanlig gode lyttere, og på denne innspillingen er det samarbeidet og det, som i idrettsspråket kalles «å spille hverandre gode» som er hovedingrediensen. Her er det aldri snakk om å «spille den andre i senk» eller bevise for den andre at man er bedre teknisk eller har bedre ideer enn den andre. Her er det et fellesskap og et samspill som er strålende, hvor begge får bruke sine krefter på å gjøre den andre enda bedre enn den andre er. Og hele veien er det variert musikk, fra det ekspressive, til det lyriske og nesten minimalistiske, hele veien med to lyttende musikere som hele veien viser stor respekt for hverandre.

Dette er blitt en strålende innspilling med moderne pianojazz, jeg ikke kan tenke meg noen gjøre bedre enn det vi får servert på denne innspillingen. Fornemt, som det heter her på Syden.

Jan Granlie

Sten Sandell (p), Lisa Ullén (p)

Skriv et svar