Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STÍNA ÁGÚSTSDÓTTIR

«Jazz á íslensku»
EGEN UTGIVELSE

Å høre jazz fra Island, sunget på hjemlandets eget språk, får meg alltid til å tenke på Björks jazzplate, «Gli-Glu» (eller hva den het) sammen med faren. Og selv om språket ikke ligger så veldig langt unna det norske, må jeg innrømme at jeg har store problemer med å forstå noe som helst av det som synges. Heldigvis er tekstene (på originalspråket) med i coveret, noe som gjør det hele mye enklere.

Stína Ágústsdóttir kom med sitt første soloalbum, «Concrete World» i 2010, samme år som hun, sammen med indierockbandet Nista, kom med platen «Neon Hearts». Hennes nye plate, kom helt på slutten av 2016, men det var først rett før jul den ankom salt-peanuts postkasse.

Her har hun alliert seg med pianisten Anna Gréta Sigurðardóttir, altsaksofonisten Sigurður Flosason, bassisten Þorgrímur Jónsson og trommeslageren Einar Scheving, og vi får i hovedsak amerikanske standarder gjort på islandsk, noe som er sjarmerende nok i seg selv, pluss noen låter fra Island og til og med Olle Adolpsons evigunge «Trubbel» gjort på islandsk.

Ved første gangs gjennomlytting av denne produksjonen stilte jeg meg litt likegyldig til innspillingen. Jeg syntes ikke Ágústsdóttirs stemme «nådde fram til meg». Men etter å ha spilt gjennom den noen ganger, blir jeg fascinert av måten hun synger på, selv om det sikkert finnes et hundretalls amerikanske og europeiske sangere som gjør de samme låtene vel så bra. Men det er noe med språket, tilnærmingen og bandet, som gjør at jeg liker det jeg hører.

For bandet følger Ágústsdóttir helt til døren, og spesielt kan jeg like altsaksofonspillet til Sigurður Flosason og pianospillet til Anna Gréta Sigurðardóttir.

Selvfølgelig burde jeg ha kunnet originaltitlene på alle låtene, både av Cole Porter, Bobby Timmons og Charlie Parker, men akkurat det er jeg fryktelig dårlig på. Men for dere som er opptatt av slike ting, kan jeg bare anbefale å skaffe platen, og finne det ut selv. Og på «Fargan», så synger hun tett på Sheila Jordan, selv om det altså skjer på islandsk.

Dette er blitt en svært hyggelig innspilling, som riktignok ikke lager noe musikalsk jordskred eller vulkanutblåsninger, men som hyggelig jazz en vanlig søndags formiddag er dette fortreffelig.

Jan Granlie

Stína Ágústsdóttir (v), Anna Gréta Sigurðardóttir (p), Þorgrímur Jónsson (b), Einar Scheving (dr)

Skriv et svar