Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STORÄLVEN

«Storälven»
AMP MUSIC & RECORDS

Storälven består av åtte, mer eller mindre, København-baserte jazzmusikere fra Danmark, Sverige, Norge og Tsjekkia. Sammen presenterer de ny musikk, som er basert på folkemelodier fra hverandres hjemland.

Bandets debutalbum inneholder ni nye komposisjoner, som hver på sin måte forteller en historie om hvordan små melodier forvandles til større verk.

København har en lang historie som møteplass for internasjonal kunst og kultur. Det har ført til mange unike prosjekter og samarbeid, og et av de nyeste er dette bandet. Med flere internasjonalt anerkjente musikere involvert, er bandet et forfriskende friskt pust på den europeiske jazzscenen. Og i bandet finner vi den svenske kornettisten Tobias Wiklund, den tsjekkiske saksofonisten og klarinettisten Lubos Soukup , den danske aksofonisten og klarinettisten Anders Banke, den danske cellisten Soma Allpass, den norske gitaristen Stian Swensson, den danske gitaristen, banjoisten og saz-musikeren Kasper Bai, den svenske bassisten Thommy Andersson og den danske trommeslageren Bjørn Heebøll  – alle velkjente musikere på den københavnske jazzscenen.

Nå er det ikke slik at de tolker vekjente, skandinaviske folkemelodier vi kjenner fra før, slik en del andre artister har gjort, nesten til det kjedsommelige, opp gjennom årene. Her tar de utgangspunkt i tradisjonen, og lager egne låter, hvor man mye mer følerdet skandinaviske landskapet istedet for å lete etter godt gjenkjennelige elementer og strofer.

Derfor er også låtene komponert av noen av bandets musikere. Lubos Soukup har laget noen, Stian Swensson har laget noen, Kasper Bai noen og Thommy Andersson en. Og hele veien er dette et ensemble somfungerer tett sammen. Musikken er nok, i hovedsak, nedskrevet, men gir rom for improvisasjoner, men det er helheten som gjør dette til en svært hørbar innspilling.

Wiklund utmerker seg, som alltid, med strålende kornettspill, og Swensson legger et fint grunnlag i flere av låtene. Og bak legger vi merke til Heebølls fine og oppmerksomme trommespill. Og med Soma Allpass sitt fine cellospill sammen med Thommy Anderssons bass-spill, får vi en «bunn» i musikken som fungerer fint. Og i de sekvensene hvor Bai finner fram sazen, får vi nordafrikanske innspill som gjør godt for variasjonen i musikken.

Dette er blitt et fint album med «ny» skandinavisk folkemusikk, hvor jazzelementene står fremst i rekken av inspirasjon, særlig fra Tobias Wiklunds eminente kornettspill.

Jan Granlie

Tobias Wiklund (cor), Lubos Soukup (s, cl), Anders Banke (ts, bcl), Soma Allpass (c), Stian Swensson (g), Kasper Bai (g, bjo saz), Thommy Andersson (b), Bjørn Heebøll (dr)  

Skriv et svar