Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

STUNDOM

«Må jeg holde din hånd?»
GO’ DANISH FOLK MUSIC, GO 2021CD

Det er åpenbart at den danske folkemusikken har adskillig vanskeligere for å markere seg i hjemlandet enn folkemusikk i resten av Norden. Joda, det finnes spillesteder rundt om, og festivalen på Fænø, og delvis på Tønder, tar seg av denne musikken så godt de kan, men det er dessverre ingen musikk som har fått særlig utbredelse – i alle fall ikke i urbane København.

Musikken til denne trioen, som tidligere var kjent som Elmøe & Hoffmann, består av fiolinisten, bratsjisten, pianisten og vokalisten Emma Kragh-Elmøe, pianisten Julian Svejgaard Jørgensen og Villads Hoffman som trakterer zitter, mandolin, music box og vokal, er inspirert av den tradisjonelle dansemusikken som de har lært fra sine forfedre, blandet med den klassiske kammermusikktradisjonen og flere moderne symfoniske elementer, oppnådd med en blanding av zitter, fiolin og piano. All musikken er nykomponert og arrangert av trioen, og røttene til bandmedlemmenes musikalitet kan høres gjennom hele platen, enten det er svensk polska, progressiv heavy metal (!) eller Johan Sebastian Bach.

I 2015 startet de som duoen Elmøe & Hoffmann som en del av den unge, voksende danske folkemusikkscenen. Emma Kragh-Elmøe og Villads Hoffmann kjente hverandre fra nabolaget i Vanløse i København, og delte et vennskap allerede før de oppdaget de felles musikalske båndene. Sammen ga de ut en digital EP, og vant prisen «nytt talent» på Danish Music Awards Folk 2015. I 2017 fikk duoen selskap av den danske folkepianisten Julian Svejgaard Jørgensen, og i 2018 ga de ut debutalbumet «Vandkanten». I januar 2020 skiftet de navn til Stundom og ga ut singelen «Gådehjerte», som avslutter denne langspilleren, fulgt opp av en selvtitulert EP.

Platen inneholder 13 spor, og allerede fra pianospillet i starten, kan vi merke at denne musikken ligger et stykke fra det vi forbinder med tradisjonell folkemusikk fra de andre nordiske landene. Førstesporet, «Stjerner i Par» får tankene heller til å gå mot det irske og keltiske, og det er kanskje slik den danske folkemusikken er, adskillig mer kontinental enn den Finske, Islandske, Svenske og Norske?

Og grunnen til det er muligens at Danmark er det eneste landet i Norden med naturlig grense mot sør og resten av Europa, mens de andre landene ikke har vært like inspirert av det internasjonale? Dette er det helt sikkert noen som har forsket på, og kan fortelle oss noe mer inngående om problemstillingen.

Men de 13 komposisjonene på Stundoms plate er velspilte og for den som har en hang til et liv på den irske landsbygda og en Guinness på en lokal pub, er dette garantert en plate man skal sjekke ut. Og kanskje finnes det spillesteder og vertshus også i København som presenterer denne musikken. Nå ser jeg av turnélista for bandet at de faktisk spilte i København både den 13. oktober (i Litteraturhaus på Nørrebro) og den 13. november på FolkAmok. Så da får jeg bare skylde meg selv at jeg ikke oppdaget det tidsnok …

Musikken er gjennomgående positiv og «glad». De tre musikerne er glimrende musikere, og selv om bandnavnet er norsk (på dansk heter det sommetider), får man her 13 gode eksempler på at det også lages spennende folkemusikk i Danmark.

Jan Granlie

Emma Kragh-Elmøe (vio, viola, v, p), Julian Svejgaard Jørgensen (p, moog b, v) og Villads Hoffman (zitter, music box, v)

Skriv et svar