Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUN RA

«Fate In A Pleasant Mood + Bad And Beautiful»
PHONO 870268
[GJENUTGIVELSE]

Nå om dagen ramler det inn stadig nye reutgivelser av plater som er mer enn 50 år gamle. For noen vil nok det føles om de i flere år har lett etter den og den plata, og omsider funnet den, og betalt i dyre dommer for den. Så går det kort tid, så kommer den eller de etterlyste platene ut på ny, gjerne med flere enn en om gangen, som er, hvor selveste Sun Ras to innspillinger «Fate In A Pleasant Mood» og «Bad And Beautiful», er samlet på en dobbeltCD. Og ikke nok med det! Man har også slengt med platene «When Sun Comes Out» og «Jazz By Sun Ra» som bonusspor på de to CDene, pluss fire låter som tidligere er utgitt på singler som avslutning på CD1.

På «Fate In A Pleasant Mood» møter vi solguden sammen med Phil Cohran (cor), Nate Pryor (tb, bells), John Gilmore (ts), Marshall Allen (as), Ronnie Boykins (b) og Jon Hardy (dr) fra Chicago den 17. juni 1960 i noen spor, og med George Hudson (tp), Marshall Allen (as + div.), John Gilmore (ts, perc, v), Ronnie Boykins (b) og Jon Hardy (dr) på noen spor, og på et spor med Luciuos Randolph (tp) og Allan, Gilmore, Boykins og Hardy.

Musikken er, som alltid når det dreier seg om Sun Ra, eller Herman Poole Blount, som er hans opprinnelige navn, en merkelig blanding av swingende jazz, musikalsk galskap og musikk som nærmest beveger seg mot det klassiske. Og når de setter an med mer streit jazz, så swinger det upåklagelig, mens det av og til kan gå litt over grensen når det gjelder galskapen og det klassiske.

Men på «Fate In A Pleasant Mood» får vi fin jazz fra ensemblet, selv om det av og til henger litt dårlig sammen. Men vi får fine solier fra spesielt Allen og Gilmore, og sjefen sjøl, som hadde mye av både Monk og Cecil Taylor i spillet sitt.

Bandene han opererte med på denne tiden, besto stort sett av de musikerne som er nevnt over, og det er morsomt å tenke på at en saksofonist som Marshall Allen fremdeles holder det gående, også etter at han har passert 90 år (han er født den 25. mai 1924).

Derfra går de over til platen «When Sun Comes Out», hvor kombinasjonen jazz, galskap og klassisk fortsetter. For den som har et nært og godt forhold til Art Ensemble Of Chicago, så er dette virkelig noe å sjekke ut. Musikken er nesten umulig å beskrive. Den swinger på en merkelig måte, og musikerne gjør omtrent akkurat som de vil.

CD2 starter med platen «Bad and Beautiful», med Allen, her på fløyte, Gilmore, Pat Patrick (bs), Sun Rea (p), Boykins og Thomas «Bugs» Hunter (dr), og det starter smektende og vakkert med Allens fløyte som førende instrument. Deretter er man over i «tung» storbandjazz, med fint spill av Patrick på barytonsaksofon i låta «Ankh». I «Just In Time» er det John Gilmore som leder an i en nesten Dexter Gordon-aktig solo, og det swinger upåklagelig.

Etter sju låter, som alle er mer enn hørverdige, får vi platen «Jazz By Sun Ra», hvor solguden omgir seg med andre musikere. Her får vi et større band med musikere som Julian Priester (tb), James Scales (as), Richard Evans (b), Wilburn Green (elb) og Joe Herndon på perkusjon.

Når Sun Ra kaller denne platen for «Jazz By Sun Ra», så er det akkurat det vi får. 11 strålende jazzlåter i et slags storbandoppsett, men med et såpass skjeivt pianospill som nesten ingen storband av i dag hadde klart å hanskes med.

Men det låter storveis. Og denne delen av dobbeltCDen er kanskje den som er mest spennende, etter min smak. Fine låter, og strålende spill, ikke minst fra solistene.

Dette er blitt en samling av fire av Sun Ras plater som de som allerede har en del plater med solguden, bør ha. Eller hvis du er nybegynner, så er det ingenting i veien for å starte med denne doble samlingen. Morsomt og spennende musikk, som bør spilles høyt!

Jan Granlie

Theda Barbara (v), Phil Cohran (cor), George Hudson (tp), Luciuos Randolph (tp), Walter Miller (tp), Art Hoyle (tp), Dave Young (tp, bells), Julian Priester (tb, perc), James Scales (as), Nate Pryor (tb, bells), Teddy Nance (tb), Bernard Pettaway (tb), John Gilmore (ts, perc, v), Marshall Allen (as, fl, bells, v), Danny Davis (as), Pat Patrick (bs, perc, v), Ronnie Boykins (b), Richard Evans (b), Wilburn Green (el-b, perc), Robert Barry (dr, bells), Jim Hardnon (perc), Jon Hardy (dr), Thomas «Bugs» Hunter (dr, gong, perc), Clifford Jarvis (dr, perc), Lex Humpries (dr), Minerva Colon (perc)

Skriv et svar