Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUNGJAE SON

«Near East Quartet»
ECM 2568

Å få tilsendt musikk fra Sør-Korea, som til og med er utgitt på det prestisjefylte selskapet ECM, er ikke dagligdags. Og jeg må vel innrømme at min kunnskap om saksofonisten Sungjae Son og hans medmusikanter er relativt begrenset. Hans Near East Quartet er et prosjekt han har hatt gående siden 2010 med gitaristen Suwuk Chung. På denne innspillingen har de fått med vokalisten og perkusjonisten Yulhee Kim og trommeslageren Soojin Suh, pluss at Sori Choi er med og spiller tradisjonell koreansk perkusjon på et spor.

Men uansett hvem disse musikerne er, og hvilken bakgrunn de har, så er det en litt annerledes ECM-musikk vi får servert. Riktignok er lydbildet, den typiske, åpne «luften» og alt det andre, veldig typisk ECM, men musikken er temmelig annerledes enn det vi vanligvis hører her i vesten. Men ikke så forskjellg enn at noe av det kan betraktes som svært vakkert. Særlig i de sporene hvor vokalisten Yulhee Kim medvirker. Hun har en svært behagelig stemme, som legger seg fint på toppen av et litt mediterende «teppe» lagt ut av Son og Chung.

Vi får åtte komposisjoner som er komponert av Son, med unntak av at andresporet «Mot», fjerdesporet «Galggabuda» og sjettesporet «Pa:do» er tradisjonelle koreanske melodier. Men forskjellen på det tradisjonelle og det Son har komponert, er ikke så stor. Musikken er hele veien vakker som en soloppgang i østen, og selv om jeg ikke forstår et ord av hva som synges, så kan jeg på mange måter forestille meg hva det handler om.

Musikken er en organisk helhet, hvor det egentlig bare er trommene og vokalen, samt noe perkusjon, som utmerker seg med fritt og fint spill. Saksofonen og gitaren blir på mange måter de som legger grunnlaget for hva som skjer, og ofte blir det et slags lydteppe som gir store rom for vokal, perkusjon og trommer.

I de låtene hvor saksofonen og gitaren tar føringen, føler jeg at noe mangler. Sons saksofontone er ikke veldig personlig, men med ECMs romklang kan det låte som en rekke andre ECM-saksofonister. Og gitaren til Chung legger for det meste akkorder og «pynter på» og «krydrer» musikken på en helt ok måte. Derfor blir det vokalen som blir det viktigste elementet, og som gjør denne platen til en liten juvel.

Jan Granlie

Sungjae Son (ts, bcl), Suwuk Chung (g), Yulkee Kim (v, perc), Soojin Suh (dr), Sori Choi (perc)

[amazon_link asins=’B07DQ9M3XL’ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’b86bd866-ecd3-11e8-be1c-c37dcee3c572′]

Skriv et svar