Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUNNA GUNNLAUGS TRIO / VERNERI POHJOLA

«Ancestry»
SUNNY/SKY 738

Pianisten Sunna Gunnlaugs kommer fra Island, og hun er gift med den amerikanske trommeslageren Scott McLemore. De to har opp gjennom årene markert seg som interessante musikere på «sagaøya», og Gunnlaugs har også engasjert seg i det organiserte jazzbyråkratiet på øya, som har ført mang en europeisk jazzbyråkrat og musiker til Island.

På sin seneste plate samarbeider hun med sin «bedre halvdel», pluss den finske trompeteren Verneri Pohjola og bassisten Þorgrímur Jónsson.

Verneri Pohjola traff Gunnlaugs første gang under Jazzahead i Bremen for noen år siden, hvor Pohjola var en av artistene. Senere møttes de under Tampere Jazz Happening i Finland, hvor Gunnlaugs Trio spilte, og hadde med Pohjola som gjest, og i etterkant tok trioen noen studiedager på Sibelius-akademiet i Helsinki. Det ene førte det andre med seg, og nå er altså resultatet av samarbeidet på plass i form av platen «Ancestry».

Vi får 13 låter, noen komponert av Pohjola, noen av Gunnlaugs pluss George Michaels «Wake Me Up Before You Go-Go», som var en pop-megahit for mange år siden. Og hele veien gjennom er dette en behagelig lytteropplevelse, og veldig, veldig nordisk i språket.

Pohjola er, i de fleste tilfeller når han spiller sin egen musikk, erkenordisk i formen. Han spiller trompet som skulle han illustrere en vinter langt inne i de dype, finske skoger. Gunnlaugs ligger et stykke fra andre islandske artister vi kjenner, som for eksempel Björk og Sigur Ros, og heller mye mer mot de norske pianotradisjonene som vi hører hos Tord Gustavsen, Helge Lien, Bugge Wesseltoft og mange flere. Og kompet blir solid og trygt ivaretatt av Jónsson og Lemore.

De 13 komposisjonene glir fint gjennom rommet, og med unntak av George Michaels hit-låt, befinner musikken seg i et landskap hvor snøen og kuldegradene har overtatt. Musikken er kjølig og skal man velge en farge for den, så må det bli hvitt. Gunnlaugs og Pohjola leverer en fin plate i det nordiske landskapet som nesten får hjemlengselen tilbake til vinter-Norge fram i den gamle skrotten mens han ser ut på et snøfritt og vindfullt København.

Jan Granlie

Sunna Gunnlaugs (p), Verneri Pohjola (tp), Þorgrímur Jónsson (b), Scott McLemore (dr)

Skriv et svar