Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUSANA SANTOS SILVA

«All The Rivers»
CLEAN FEED CF456CD

Den portugisiske trompeteren Susana Santos Silva, har i flere år vært en slags favoritt her på salt-peanuts.eu. Vi har anmeldt de fleste platene hun har kommet med de senere årene, både soloprosjekter, duo med pianisten Kaja Draksler, med det belgiske bandet De Beren Gieren, med Aalberg, Kullhammar og Zetterberg, samspillet med Wodrascka, Meaas Svendsen og Berre, trio med Zetterberg og Lindwall, og, ikke minst, den strålende platen «Life And Other Transient Storms» sammen med den danske saksofonisten Lotte Anker, og svenskene Sten Sandell (p), Torbjörn Zetterberg (b) og Jon Fält (dr).

«All The Rivers» er innspilt i Panteão Nacional i Lisboa, et rom med lang etterklang. Her møter vi Santos Silva mutters alene med sin trompet, blekkfløyte og bjeller. Vi får en lang improvisasjon, hvor Santos Silva nærmest går inn i den kirkelige musikken. Ikke sånn å forstå at den er religiøs på noen måte, men den låter kirkelig på grunn av all romklangen i lokalet, som trompeteren utnytter til fulle.

Ved å gjøre en slik innspilling er det lett og la seg fascinere av den helt spesielle akustikken et slikt rom frembringer. Da har man lett for å sende ut en tone, la den vandre rundt i rommet, før man henter den inn igjen og sender ut en ny. Men det gjør ikke Santos Silva. Hun bruker rommet slik et slikt rom skal brukes, og ved hjelp av dynamikken gjør hun platen ytterst spennende og interessant.

Hadde hun hatt med flere instrumenter på denne ferden, kunne dette raskt gått helt galt. Men med kun trompeten, blekkfløyta og bjellene, skaper hun et nesten hellig rom med musikken sin, som jeg mer enn gjerne skulle ha hørt i en eller annen steinkirke, eller for eksempel Vigeland-mausoleet i Oslo. Men inntil man får muligheten til det, så koser jeg meg med «All The Rivers», som er blitt en veldig, veldig fin plate.

Jan Granlie

Susana Santos Silva (tp, fl, bells)

Skriv et svar