Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SWEDISH AZZ MED VÄNNER OCH GILBERT HOLMSTRÖMS SEXTETT

«Fåglarna»
NOTTWO MW929

Jeg vet det er en del av våre følgere, som kjenner det svenske bandet Mount Everest, som var aktuelle på 70-tallet i Göteborg. Bandet ble startet av saksofonisten Gilbert Holmström. De debuterte i 1972 med albumet «Mount Everest» (Philips 6316024). Bandets musikk ble karrakterisert som jazzrock, og musikere som pianisten Lars Jansson, Conny Sjökvist, Kjell Jansson og Anders Kjellberg var med i bandet. Deres andre innspilling, «Waves from Albert Ayler» (1975, UM 75-3), forteller litt om hvor disse musikerne, i alle fall Holmström selv, var på vei.

Musikken til Alfred Hitchcochs film «Fuglene» ble skrevet av Oscar Salas og ble fremført på hans elektroniske instrument Mixtur Trautonium. Denne musikken har det svenske bandet Swedish azz spilt en del ganger opp gjennom årene, helt til de fikk ideen om å kombinere et gammelt opptak fra den 3. mars 1967, med Gilbert Holmström Sextett med Swedish azz.

Og nå er resultatet her, i form av en EP/singel eller hva man vil kalle det.

På side en, får vi originalopptaket med Holmströms sekstett fra 1967, mens vi på andre siden får Swedish azz med trompeteren Bengt Ernryd og Gilbert Holmström på tenorsaksofon.

På Holmströms «original» bidrar trompeteren Lars Löfstedet, trombonisten Pider Åvall, pianisten Clas Fehling, bassisten Lars Urban Helje og trommeslageren Anders Söderling. Og vi får en låt, som må ha befunnet seg et godt stykke foran det man var vant til å høre innenfor den svenske jazzen i 1967. Holmström er den som leder an på tenorsaksofon, og hele veien er dette en relativt fri tolkning av filmmusikken. Det er tydelig at man har latt seg inspirere av blant andre Albert Ayler i denne musikken, og spillet er herlig fritt og spennende. Innspillingen er gjort i Göteborgs konserthus, og det hadde vært interessant å vært flue på veggen under denne fremførelsen, for her tror jeg publikum fikk noe å bryne seg på. Hele veien er dette spennende, og musikerne er godt inne i den frie spillestilen, og takler det som om det var den enkleste sak av verden. Hva Hitchcock ville sagt om dette, sier historien ingenting om.

Side B består av Swedish azz med vänner sin versjon av samme låta. Sedish azz består av Mats Gustafsson på barytonsaksofon, Dieb13 på grammofon og live-elektronikk, Kjell Nordeson på vibrafon, Per-Åke Holmlander på tuba og Erik Carlsson på trommer. I tillegg har de fått med Gilbert Holmström selv på tenorsaksofon og Bengt Ernryd på trompet.

Vi får her en helt annen utgave av «Fåglarna» enn «originalen» fra 1967. Det starter nede, med Nordesons vibrafon og Holmlanders tuba over noe dempet elektronikk, før Ernryd kommer inn med litt heftig trompetspill. Så er man nede igjen, før Holmlander setter an tonen og Holmströms og Gustafsson kommer inn, og alt utvikler seg til en fri og lødig kollektiv improvisasjon.

Det er tydelig at, særlig, Gustafsson, har respekt for Holmstrom. For det er han som på mange måter leder an her, og det hele utvikler seg til en slags hyllest til «original»innspillingen fra 1967, som låter strålende.

Jan Granlie

Gilbert Holmström (ts), Mats Gustafsson (bs), Lars Löfstedt (tp), Bengt Ernryd (tp), Pider Åvall (tb), Clas Fehling (p), Dieb13 (gram, live-elec), Kjell Nordeson (vib), Lars Urban Helje (b), Per-Åke Holmlander (tuba), Anders Söderling (dr), Erik Carlsson (dr)

Skriv et svar