Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TERJE ISUNGSET

«Meditations»
ICEMUSIC ALL ICE 1407

Når man ser på perkusjonisten Terje Isungsets platecover, virker det som det ikke bare er navnet til den ytterst originale perkusjonisten fra Geilo (oppe på fjellet mellom Oslo og Bergen) som gjengis. I coverbildet av Isungset stående på en islagt vidde, hvor det virker ustyrtelig kaldt.
Nå har jo også Isungset fått seg et navn ute i verden pga. at han spiller på isinstrumenter, noe han også gjør på «Meditations». Hans egen festival på Geilo første fullmåne i januar hvert år, er selve laboratoriet for utviklingen av disse instrumentene. Trommer, perkusjon, trompeter, celloer og det meste det er mulig å få lyd ut av ved hjelp av frosset vann og en haug med kuldegrader.
På «Meditations» spiller han selv isperkusjon, iceofon og istrommer, mens Svante Henryson har fått den tvilsomme æren å traktere iscello. I tillegg spiller trompeteren Arve Henriksen, bassisten Anders Jormin, viola d’amorespilleren Mats Eden og keyboardisten og elektronikamusikeren Reidar Skår på sine vanlige instrumenter, i tillegg til at Lena Nymark bruker sin vanlige stemme.
Derfor er dette også blitt en svært original, vakker og ikke minst jordnær innspilling. Isungsets trommer høres ut som soundtracket til en naturfilm fra Svalbard eller Nordpolen, mens de andre legger sine vanlige stemmer på toppen. Og det hele er blitt ytterst vakkert. Legg spesielt merke til Lena Nymarks vakre ordløse sang, sammen med Henrysons iscello og Jomins tunge bass på fjerdesporet «Glacial Motion».
Skal vi tro låt-titlene, så er Isungset en person som ser faren med global oppvarming. «Northwest Passage», «H2O Cycle», «Glacial Motion», «Polar Auroraes» og «Global Warming/Global Warming», er bare noen eksempler. Og jeg synes han, sammen med et knippe ytterst kompetente musikere, har fått fram hvor han vil med musikken sin på en fremragende måte.
Her hører vi rennende vann, is som knekker, is som slås på, is som kjæles med og iskald vokal, sammen med de vanlige instrumentene i en hybrid som ikke akkurat varmer, men som gjør oss opmerksomme på viktige politiske problemstillinger.
Dette er blitt et soundtrack for 2015 som bør gi Isungset og vennene hans spillejobb på et vært klimatoppmøte framover, helt til politikerne forstår at noe må gjøres, fort!
Jan Granlie
Terje Isungset (icehorns, ice perc, iceofon, crushed ice, v, icedr), Lena Nymark (v), Arve Henriksen (tp, v), Anders Jormin (b), Mats Eden (viola d’amore), Svante Henryson (icec), Reidar Skår (keys, elec)

Skriv et svar