Nye skiver og bĂžker


flere skiver og bĂžker...

VĂ„re podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bĂžr ha


flere anbefalte skiver...

VĂ„re beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

PĂ„ skive

THE FURY

«Live in Brooklyn»
GIANT STEP ARTS, GSA 15

NÄr du er et amerikansk band og kaller deg The Fury, kan det raskt fÞre til misforstÄelser. For The Fury er, i tillegg til den utmerkede kvartetten som nÄ surrer og gÄr i anlegget, ogsÄ et relativt hardtslÄende rockeband, som befinner seg et godt stykke unna det vi fÄr servert pÄ dette konsertopptaket fra klubben Ornithology i Brooklyn den 26. og 27. august 2023
Konsert-innspillingen har samlet fire av New Yorks beste jazzmusikere i en intim forestilling som viser de fires ferdigheter og musikalitet.

Dette er en «supergruppe» av relativt unge musikere, som holder til i Brooklyn, hvor vi finner trommeslageren Tyshawn Sorey, som er en av de mest etterspurte trommeslagerne pÄ den amerikanske jazzscenen, og som de siste ti til tjue Ärene har vÊrt et ytterst friskt innslag pÄ den moderne jazzscenen. I Soreys trio, har vi ogsÄ mÞtte bassisten Matt Brewer, som er en bandleder i seg selv, og som har flere spennende musikalske prosjekter gÄende. Den norske gitaristen Lage Lund, har vÊrt bosatt i New York i en rekke Är. Han er en tidligere vinner av Thelonious Monk-konkurransen og var den fÞrste jazzgitaristen som ble tatt opp pÄ Julliard School of Music. Han har ogsÄ sine egne prosjekter gÄende, bÄde egne og i selskap med flere utmerkede musikere. Kvartetten fullendes med tenorsaksofonisten Mark Turner, som de senere Ärene har markert seg med flere plateprosjekter, blant annet pÄ ECM.

PĂ„ denne konserten Ă„pner de med saksofonisten Myron Waldons «Like A Flower Seeking The Sun», hvor kvartettens tekniske ferdigheter kommer godt fram. Dertter fĂ„r vi Brewers «Of Our Time» og Turners «Ender’s Game», fĂžr vi fĂ„r tre komposisjoner av Lund, «Couch», «Jimbo» og «Vignette», fĂžr de avrunder settet med Turners «Sonnet For Stevie».

Og hele vegen gjennom. fÄr vi et fint og variert sett, hvor de raskere lÄtene veksler fint med balladene. Det som slÄr meg mest er at lÄtene, i stor grad, ligger i det samme landskapet, sÄ det er nesten umulig Ä plukke ut hvem som har skrevet hva. I tillegg skinner det gjennom at de fire er utmerkede teknikere, som behersker denne formen for jazz pÄ en fremragende mÄte. Stilmessig ligger de i et slags 1960-tallslandskap, som er blitt oppdatert til vÄr tid. Lunds gitarspill ligger tett pÄ flere av de beste gitaristene fra 1960-tallet, hvor Wes Montgomery tidlig dukker opp i bakhodet. Turner har en litt tÞrr, men lys og behagelig tone i tenoren, men med elementer bÄde fra John Coltrane og mange av hans etterfÞlgere i teknikken, mens Breer ligger adskillig nÊrmere Ron Carter enn Charlie Haden i spillet. Og bak ligger Sorey og pisker det hele framover pÄ en fin og overraskende «streit» mÄte.

Jeg er overbevist om at gjestene pÄ Ornitologht hadde fine kvelder disse to dagene. For dette er en kvartett som skal hÞres pÄ klubb. En fin kvartett som jeg gjerne gÄr pÄ klubb for Ä hÞre, selv om komposisjonene og spillet ikke akkurat trekker jazzen inn i nye landskap.

Jan Granlie

Mark Turner (tenor saxophone), Lage Lund (guitar), Matt Brewer (double bass), Tyshawn Sorey (drums)