Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THE MARK MASTERS ENSEMBLE

«Blue Skylight»
CAPRI RECORDS CAPRI 74143

Mark Masters er en amerikansk trompeter, componist og arrangør. Han er en av direktørene på The American Jazz Institure i Pasadena, California, og bruker mye tid på å utforske jazzhistorien, og hva andre har gjort tidligere.

På «Blue Skylight» har han med musikere jeg ikke kjenner altfor godt fra før, men det kan selvsagt skyldes min uvitenhet om det lokale jazzlivet på vest-kysten av USA.

På altsaksofon hører vi Gary Foser, på tenor- og sopransaksofon Jerry Pinter, på tenorsaksofon Gene Cipriano og på barytonsaksofon Adam Schroeder. På piano hører vi Ed Czach, på bass Putter Smith og på trommer Kendall Key. På et par låter hører vi også trompeteren Ron Stout og trombonisten Les Benedict.

Musikken er viet komposisjoner gjort kjent av Charles Mingus og Gerry Mulligan, og det er bare å fastslå med en gang, at dette ikke er i nærheten av originalene. I Mingus sine band, store og små, var det alltid et trøkk og en energi, vi aldri får på disse sporene. Vitaliteten fra Mingus selv, eller hans mange strålende medmusikanter, ligger milevis fra den slappe og «skoleflinke» musikken vi får her. Hør for eksempel på deres versjon av «So Long, Eric», som nesten høres ut som den er fremført av noe i nærheten av Glen Millers orkester.

Og når det gjelder Mulligan-komposisjonene opplever vi mye av det samme. Selv om Mulligans musikk ikke var like vital som den vi fikk fra Mingus, så lever ikke disse «flinkis»-fremførelsene opp til forventningene.

Noen helt ok solier får vi riktignok servert, men som helhet holder ikke dette mer enn til en spillejobb i et eller annet tøvete TV-show eller på et supermarked i travleste lørdagstrafikken. At ikke den kritiske sans er mer velutviklet i jazzlivet «over there» er nesten litt skremmende. Her i Europa leverer de fleste amatørband bedre konserter og plater enn det vi får høre på The Mark Masters Ensembles plate «Blue Skylight».

Jan Granlie

Gary Foster (as), Jerry Pinter (ts, ss), Gene Cipriano (ts), Adam Schroeder (bs), Ed Czach (p), Putter Smith (b), Kendall Kay (dr), Ron Stout (tp), Les Benedict (tb)

Skriv et svar