Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS CLAUSEN TRIO

«Back 2 Basics»
STUNT RECORDS, STUCD21042

Den danske pianisten Thomas Clausen ble født i København i 1942, og er utdannet ved Det Kongelige Musikkonservatorium. Han har spilt med en rekke musikere siden 60-tallet og fram til i dag, og blant de mange prosjektene han har vært involvert i, kan jeg nevne Palle Mikkelborgs Entrance, Radiones Big Band, Dexter Gordon, George Russell, Bent Jædig, Bo Stief, Alex Riel, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Allan Botschinsky og Bjarne Roupé, og i 1989 fikk han det gjeve Ben Webster-prisen.

I 2007 kom han og trioen, bestående av bassisten Thomas Fonnesbæk og trommeslageren Karsten Bagge ut med platen «Back To Basics», hvor de tre tolket en rekke «standarder» pluss ett par komposisjoner av Clausen. Nå er andre del av dette prosjektet ute med platen «Back 2 Basics», hvor de tre tolker 10 «standards» på en ytterst behagelig og akkurat passe tilbakelente måte.

I løpet av de senere årene har jeg hørt Clausen i mange forskjellige sammensetninger, men sjelden like avslappet og fint som i denne sammenhengen. Her føler jeg nesten at pianisten Bill Evans sitter på skulderen til Clausen allerede i de første tonene på åpningslåten «How Deep Is The Ocean» av Irving Berlin. Og hele veien til de runder av med Arthur Schwartzs «You And The Night And The Music», er dette pianojazz i Evans-stilen som er helt på høyde med «sjefen sjøl».

Clausen har et nydelig foredrag og en kreativitet han får ut i fullt monn på denne platen, mens danskenes «nye NHØP, Thomas Fonnesbæk spiller bass på en slik måte at jeg er overbevist om at NHØP smiler i skjegget, hvor han enn oppholder seg i det hinsidige. Og bak «pisker» Karsten Bagge med dannet kontroll, og er med på å fullende en strålende trio.

Etter åpningen får vi Richard Carpenters «Walkin’», Eden Ahbezæ nydelige «Nature Boy», Billy Strayhorns «Bloodcount», Jimmy van Heusens «It Could Happen To You», Richard Rogewrs «Edelweiss», Bronislaw Kapers «Invitation», den tradisjonelle, svenske folkemelodien «Vem kan segla för utan vind» og Michel Legrandes «You Must Believe In Spring», før de avrunder med «You And The Night And The Music». Oh (nesten) hele veien er dette et vel overveid låtvalg som passer godt sammen og som passer trien perfekt. Riktignok kan man stusse litt på valget av den gamle filmmelodien «Edelweiss» fra «Sound of Music», men grunnent il at jeg gjør det, tror jeg er at den oppfattes av meg som en poplåt. Men John Coltrane gjorde også «My Favorite Things» fra samme musikal/film, og den elsker vi jo. Så hvorfor skulle vi ikke også gjøre det med denne?

Det swinger upåklagelig av trioen hele veien, og noen av versjonene gjøres med noen egne og relativt originale vrier, som for eksempel «Nature Boy», som blir personlig å deilig å lytte til.

Jeg må innrømme at det ikke er alle gangene jeg har hørt Clausen hvor jeg har latt meg begeistre like mye. Men på «Back 2 Basics» koser jeg meg fra start til mål. Og alle tre musikerne utfyller hverandre på en fin måte, og gir oss en plate man skal drikke rødvin til! Og før man setter på platen skal man grave dypt i områdene i Syd-Frankrike, og for eksempel velge en 2017-årgang. Og jeg kan garantere at kombinasjonen Thomas Clausen og en god burgunder passer perfekt en sommerdag mens solen er i ferd med å gå ned. Og versjonen av den svenske folkemelodien er nydelig!

Jan Granlie

Thomas Clausen (p), Thomas Fonnesbæk (b), Karsten Bagge (dr)

Skriv et svar