Thomas Eriksson er en svensk gitarist, zitterspiller og komponist som hovedsakelig jobber med tradisjonell og moderne nordisk folkemusikk. Han bor for tiden i Oslo. Siden han ble uteksaminert fra Akademiet för musikk og drama i Gøteborg i 2016 har han jobbet som teatermusiker i 11 produksjoner ved Västanå Teater og frilanser også i prosjekter som det som akkurat nå surrer og går på anlegget: Eriksson/Myhr/Malmström – som er en nystartet svensk/norsk trio som spiller nykomponert, nordisk folkemusikk på gitar, hardingfele og klarinett/bassklarinett.
Helga Myhr skulle være kjent for våre lesere, spesielt fra soloopptredener og i bandet Morgonrode. Hun debuterte som soloutøver med albumet Natten veller seg ut i 2019, en plate som ble nominert til Spelemannprisen. I tillegg til Morgonrode, medvirker hun i flere andre prosjekter, så som Kvedarkvintetten, improduo med cellisten Tanja Orning og Dei kjenslevare, og i vår medvirket hun på Andreas Ulvos tingingsverk på Vossa Jazz.
Klarinettisten Anna Malmström er en folkemusiker født ut fra den urbane folke- og verdensmusikkscenen i Sverige. Med svensk folkemusikk nært hjertet, omfavner hun østeuropeiske melodier så vel som poetiske taksim-improvisasjoner inspirert av den osmanske musikk-kultur. Med Annas store nysgjerrighet og rike klang finner hun stadig nye måter å uttrykke seg på. Drama og innlevelse i musikk med stor mening, uten ord. Anna Malmström har opptrådt på alle de svenske folke- og verdensmusikkfestivalene, på torg, klubber, skoler og i folkparker rundt om i Sverige og Skandinavia. Sammen med band som prisbelønte Sallyswag og GKN5, Dagny og internasjonale aktører som Världens Band og Jaron Freeman Fox and the opposite of everything har hun sammen med, spesielt, andre kvinnelige, svenske musikere, stått i spissen for den nyskapende folkemusikkbølgen og verdensmusikkscenen i Sverige siden 2013.
Nå har de tre slått seg sammen og utgitt För sola skin’ på tak, en plate med ny folkemusikk skrevet av Eriksson. Vi får ni fine folkemusikalske komposisjoner, hvor gitaren til Eriksson er det toneangivende g førende. Men Helga Myhr på hardingfele og vokal leverer hele veien strålende spill og Anna Malmström er en klarinettist og bassklarinettist som er med på å få dette til å låte usedvanlig vakkert.
De starter med tittelsporet, med klarinetten langt framme i lydbildet, før vi får «Vidden, hvor Malmström beviser at hun er en strålende bassklarinettist – dette instrumentet jeg bare blir mer og mer fascinert av. Her ligger Myhr nærmest og venter på å slippe seg løs, og når hun får muligheten, griper hun den med begge hender og leverer en strålende solo, før de er over i «Ansols», «Fjærede», «Halling», «Gangar», «Askersby» og «Saltskær», før de avrunder med «Å Lykton», og hele veien gjennom låter dette strålende. Arrangementene er tette og fine, og hver av de tre musikerne kommer godt fram i lydbildet, og det er nesten så man får lyst til å sprette opp fra stolen og kaste seg ut i dansen. For dette er smittende musikk som jeg tror får fram det beste i lytteren.
Dette er folkemusikk av det reale slaget, hvor de ikke eksperimenterer annet enn i instrumenteringen. Og komposisjonene til Eriksson er godt inne i den svensk/norske tradisjonen, og med tre slike musikere, som alle er fantastiske instrumentalister, bør også de yngre få «fot» for den norsk/svenske folkemusikken.
Får du mulighet til å høre dem i ditt nabolag, skal du sette av en kveld til denne utmerkede trioen.
Jan Granlie
Thomas Eriksson (g), Helga Myhr (hardanger fiddle, v), Anna Malmström (cl, bcl)