Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS FONNESBÆK – JUSTIN KAUFLIN

«Danish Rain»
STORYVILLE, 1018532

Det er ingen tvil om at den danske bassisten Thomas Fonnesbæk er nabolandets yngre utgave av Niels Henning Ørsted Pedersen (NHØP). I de senere årene har han fremstått som arvtageren etter danskenes yndlingsbassist, og med sin relativt unge alder (han er født i 1977), har han mange år på seg til å videreføre arven etter, kanskje, danskenes største jazzeksportvare.

Den amerikanske pianisten Justin Kauflin er nesten 10 år yngre enn Fonnesbæk, men har rukket mye i løpet av årene fra 1986 og fram til i dag. Han har gjort en rekke plater i eget navn, pluss at han har medvirket på en rekke andre musikeres utgivelser.

Dette er tredje plate i duosamarbeidet mellom de to, hvor de fortsetter det gode samspillet. Vi får en låt av Fonnesbæk, åpningssporet «Danish Rain», en av Kauflin, det åttende sporet «Country Fried», ellers får vi Cole Parters «Everything I Love», Chcik Coreas «Windows», Steve Swallows «Falling Grace», en utrolig vakker versjon av Michel Legrands «You Must Believe In Spring», Oscar Petersons «Cake Walk», John Lennons «Imagine» og Herbie Hancocks «Driftin». Alle fremført uten platt og lyte, med Fonnesbæks nydelige bass-spill, som jeg kanskje synes har litt for skarp tone i forhold til det jeg mener er den perfekte basslyd, men helt i NHØPs ånd, og Kauflins fine og tilbakelente pianospill som går rett inn i tradisjonen uten å bli noen kopi av noen av hans helter.

Og sammen låter de to utmerket. Det blir aldri noe «hurtigløp» slik man fra tid til annen får fra Fonnesbæk, men hele veien er det kontrollert, vakkert og deilig duospill vi får fra de to. Og å gjøre John Lennons «Imagine» i et slikt duoformat, ligner litt på hvordan NHØP gjorde det på platen Heart to Heart sammen med Kenneth Knudsen og Palle Mikkelborg, men uten Mikkelborgs usedvanlig vakre trompetspill og Knudsens keyboards, blir det allikevel svært annerledes. Og Kauflins «Country Fried» er befriende annerledes i uttrykket, som gjør innspillingen variert og «lett». Og når de avslutter med Herbie Hancocks «Driftin» i en fin duoversjon, som svinger upåklagelig, så er i alle fall denne anmelderen fornøyd med det danske regnet som drysser behagelig over oss.

Jan Granlie

Thomas Fonnesbæk (b), Justin Kauflin (p)

Skriv et svar