Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS JOHANSSON

«Home Alone»
TAMMT RECORDS TZR002

Trompeteren, Thomas Johansson er norsk som noen, selv om navnet skulle tro at han var avla opp på andre siden av grensen i Sverige et sted, men så er ikke tilfelle. Han kommer fra Skien i den man i Norge kaller Grenlandsområdet, et av de tidligere, store industridistriktene i Norge. Mange kjenner han fra både Friends & Neighboors, Cortex og Paal Nilssen-Love Large Unit, og dette er hans debut som «alene hjemme», kun utstyrt med mikrofoner, trompet og flugelhorn.

Å gjøre en soloøvelse er mye enklere hvis man spiller piano, eller også kanskje saksofon. Men de senere årene er det flere jazzmusikere som har gått solo, både bassister og trommeslagere, og nå går altså Johansson dem i næringen med sitt først soloalbum.

For ikke lenge siden kom den amerikanske trompeteren Wadada Leo Smith ut med soloinnspilingen «Solo: Reflections And Meditations On Monk», en øvelse som gjorde det relativt enkelt for ham, siden han tok for seg komposisjoner av pianisten Thelonious Monk. Her var mye gjenkjennelig, og man hadde originalene å forholde seg til.

Så er ikke tilfelle med Johansson. Han gir oss i stedet ti improvisasjoner, som sikkert har vært planlagt før han gikk i Spriten kunsthall i hjembyen den 13. november i 2016, men mye er nok skapt der og da i kunsthallen. Faren med en slik øvelse, er at musikeren har lett for å gjenta seg selv i det han gjør, noe jeg ikke synes gjelder for Johansson her. Han har en fin og vibratoløs tone i de to horna, og han register varierer så han benytter «hele» trompeten og flugelhornet.

Med seg i framstillingen av platen har han hatt med seg lydtekniker Christian Obermayer og co-produsent Lasse Marhaug, som absolutt er tilstede i prosessen.
Johansson har mye å lære andre trompetere. Denne plata bør studeres nøye av alle som går rundt med tanken om å bli profesjonell trompeter, for her er det mye å lære fra en som har gått hele veien fra amatør (antagelig i et lokalt skolekorps) til samarbeid med de største og beste i bransjen.

Og resultatet er kreativt, spennende, teknisk, originalt og tidvis storartet, som Johansson mer enn gjerne kan skryte litt av at han har på CVen.

Jan Granlie

Thomas Johansson (tp, flh)

Skriv et svar