Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS SEJTHEN TRIO

«This Is Our Year»
GATEWAY MUSIC

Bassisten Thomas Sejthen holder til i Odense på Fyn i Danmark, og har de senere årene medvirket i en rekke prosjekter og på en rekke plateinnspillinger. Hans trio startet han i 2018, og består av han selv av tenorsaksofonisten Mads Ole Erhardsen og trommeslageren Jesper Bo Knudsen. På deres andre plateutgivelse har de også invitert inn noen gjester som vokalistene Lilly Hertzman og Søren Bigum på pedal steel. Alle komposisjonene er gjort av Sejthen og inspuirasjonene er hentet fra for eksempel Thelonoius Monks skjeve, musikalske univers og den tradisjonelle jazztrio-lyden. Han har i mange år vært fast bassisy med blant annet Uffe Steen Trio, Indra, Admiral Awesome og Simon Eskildsen Trio, samtidig som han har kompet en rekke danske og internasjonale navn som har gjeste Fyn

På denne platen får vi 10 komposisjoner som legger seg fint inn i landskapet vi kjenner fra flere gode utgivelser som har noen år på baken. Og hele veien er dette en fin innspilling fra tre musikere som kjenner hverandre godt og som liker å spille sammen. Det er Erhardsen som er hovedmusikeren i de instrumentale låtene, og han har en fin tone i tenorsaksofonen som har god fylde i seg, samtidig som han innimellom kan befinne seg et godt stykke opp i registeret, så han tenderer til lyden fra en altsaksofon. Men det er ikke mange altsaksofonister som har den samme fylden i lyden som Erhardsen. Og i Sejthens bass-solier synes jeg vi finner mange gjennomtenkte ideer, som iinnimellom heller mot Charlie Haden. Og bak får vi løst og ledig trommespill fra Knudsen, som passer perfekt inn i helheten.

Mange vil kanskje forbinde slike pianoløse trioer med Sonny Rollins fra hans glansdager. Og det er helt greit å sammenligne denne trioen med hvordan Rollins «herjet» med låtene på noen av hans trioplater. Og her synes jeg denne trioen har noe av den samme energien i seg. Hør foreksemel på «Maggy», en strålende låt som tolkes fortreffelig av de tre.

I andre tilfeller går de nesten tilbake til Coleman Hawkins i referansene. Hør bare på den tilbakelente «A Kind of Blues», som er deilig ballade med vakkert spill fra Erhardsen. Og det er i balladene dette låter finest. Og i stedet for å utgi en ren balladeplate, med kun trioen, krydres innspillingen med noen raskere og mer moderne utspill som gjør platen godt. Og med fin bistand fra Hertzmans vokal og Bigums pedal steel gitar, får platen enda et element av variasjon som fungerer.

En fin plate fra musikere jeg ikke kjente til fra før,  med fine komposisjoner, velspilte solier og fin variasjon i uttrykket som fungerer fint.

Jan Granlie

Thomas Sejthen (b), Mads Ole Erhardsen (ts, v), Jesper Bo Knudsen (dr), Lilly Hertzmann (v), Søren Bigum (pedal steel g)

Skriv et svar