Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS TORSTRUP QUARTET

«Two Brothers»
NXN RECORDINGS, NXN2007

Pianisten og organisten Thomas Torstrup, kommer fra Stavanger, og har før hans nye utgivelse, gitt ut et par innspillinger med unge, norske musikere. Torstrup har de siste årene komponert nytt materiale for jazzkvartett som har resultert i hans debut som bandleder. Låtene på «Two Brothers» ble spilt inn i New Tone Studio i Oslo i august 2019, og musikken kan, ifølhge plateselskapet, karakteriseres som melodisk jazz med et originalt preg og en bred palett av stilistiske referanser. Hans inspirasjonskilder spenner fra amerikanske jazztradisjoner til hellig musikk og Olivier Messiaens verden. Han finner også inspirasjon i naturlyder, som regndråper og vind, og barn som prøver instrumenter for første gang.

På denne platen har han ikke bare med to brødre, men en kvartett bestående av han selv på piano, Simen Kiil Halvorsen på trompet og munnharpe, Stian Andersen på bass og Ivar Myrset Asheim på trommer.

Vi får åtte komposisjoner, som jeg formoder er gjort av kapellmesteren, og når de beskrives som varierte og at de inneholder en bred palett av stilistiske referanser, så har de helt rett. For allerede i den første komposisjonen, «Transcibed Raindrops», får vi servert flere jazzstilarter i samme låt, fra noe urnorsk med munnharpe i starten, over i noe som Don Cherry kunne ha gjort før de ender i hard bop a la Freddie Hubbard.

Dette roer seg litt etter hvert, men det er hele veien en spennende blanding av tradisjoner og nyskaping som preger bandet.

Torstrup er en eminent pianist, som er den dominerende musikeren i bandet, med et usedvanlig flott trompetspill av Kiil Halvorsen «hakk i hæl» over et nydelig komp med Andersen og Asheim. Solistprestasjonene er imponerende, og komposisjonene, som i hovedsak befinner seg innenfor hard bopen, er strålende, og kunne gått rett inn i Blue Note-katalogen fra 60-tallet, med det unntak at solistprestasjonene her er mer moderne og har større spennvidde enn de3n gjengen som gjorde plater på Blue Note i selskapets glansdager. På noen spor, spesielt sjettesporet, «Learning to play a drum», skiller seg ut i positiv retning, som en piano/trommeduo i starten, hvor Asheims kreative og fine trommespill duellerer og samspiller fint med Tostrups piano, før de får selskap av de to andre.

Grunnen til at jeg innimellom får en slags Blue Note-følelse, tror jeg i første rekke er Kiil Halvorsens strålende trompetspill, som minner sterkt om noe av de sterkeste stemmene på noen av favorittplatene fra Blue Notes gylne 60-tall. For han har nok mer enn ett par plater med Freddie Hubbard i samlingen hjemme, og her synes jeg har virkelig får brukt det han har lært av «mesteren» på en strålende måte.

Hele veien låter det strålende, og jeg føler det er en kvartett som kjenner hverandre godt, og alle leverer strålende spill hele veien. Lyden er gjennomgående nærmest perfekt, hvor alle fire instrumentene kommer godt fram, musikerne leverer musikk fra øverste hylle, og hele veien er dette jazzmusikk man kun sjelden får nå om dagen, fra de adskillig mer markedsførte musikerne og bandene fra andre siden av Atlanterhavet. Og folk må bare få opp øynene for pianisten Thomas Torstrup! Han er en nærmest genial komponist, og en utmerket pianist. Så kan folket samtidig få med seg det fine trompetspillet til Kiil Halvorsen, det lydhøre bass-spillet til Andersen og det «lekne» og fine trommespillet fra «københavneren» Asheim.

Det eneste jeg savner, hvis jeg skal være ekstra kritisk, er at de hadde spilt mer av det det antyder i åpningssporet, både med det norske og tilnærmingen til Don Cherry, selv om vi får hentydninger også i det nest siste sporet, «Two Brothers», som, på mange måter, skiller seg ut i moderne retning. Og bare pianosoloen på sistesporet, «Second Solar wind» er verdt hele prisen alene. Og dette er en plate som bør føre de fire inn på de fleste jazzklubber og jazzfestivaler i Norge og Europa. Mesterlig!

Ett skikkelig lyspunkt på en ellers grå dag!

Jan Granlie

Thomas Torstrup (p), Simen Kiil Halvorsen (tp, mouth harp), Stian Andersen (b), Ivar Myrset Asheim (dr)  

Skriv et svar