Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMMY ANDERSSON

«Wood Spine»
GATEWAY TA003

Bassisten og cellisten Thommy Anderson er opprinnelig svensk, men har som en del andre musikere, gjort danske av seg. De senere årene har han ledet flere egne prosjekter, pluss at han har spilt med flere konstellasjoner, blant annet Pierre Dørges’s New Jungle Orchestra. Han har også spilt med folk som Yussef Lateef, Kenny Werner, Paul Bley, Adam Nussbaum, Randy Brecker, Han Bennink, Hamid Drake, Alex Riel, Mark Ducret, Raoul Björkenheim, Chris Cheek, John Tchicai og Rune Gustafsson, så han opererer med et vidt spenn innenfor jazzen i sitt musikalske uttrykk.

På sin nye plate, har han med et stort knippe musikere, alt etter hvem som passer hvor i komposisjonene, og det starter med vokalisteen Josefine Cronholm og pianisten Henrik Lindstrand i tittelsporet, som setter en standard for resten av platen, hvor musikken unektelig befinner seg innenfor det nordiske uttrykket. Ikke bare den svenske «Jan Johansson-tilnærmingen», men også noe som kan minne om runesanger og samisk joik. På andresporet «Prayer», får vi eksempel på det siste, hvor Anderssons bass-spill er fremragende.

Og slik fortsetter det. Ofte med pianoet i front, sammen med bassen, mens de andre musikerne legger bakgrunner.

Gjennomgående er det åpenbart at dette er Anderssons prosjekt. Det er hans bass-spill som drar «lasset», og som imponerer sterkest. Han har en fin teknikk, og hans tone er vakker og flytende. Hør bare på hans spill i fjerdelåta «Lullaby», eller låt nummer åtte, «Norwegian Wood». Nydelig!

Musikken er stort sett komponert i stramme linjer, og har et slags kammermusikalsk skjær over seg, som er fint, og som man mer enn gjerne kan lene seg tilbake og nyte. De forskjellige bidragsyterne slipper riktignok til i solier på flere av låtene, og flere gir til beste velformulerte og gjennomtenkte saker, men som helhet blir dette veldig strukturert og komponert.

Og Anderssons komposisjoner og arrangementer holder i lange baner. Han er en kreativ og god komponist, som skriver nordisk musikk som er egenartet og fin, selv om jeg av og til synes det kan bli litt stillestående. Men det kan jeg mer enn gjerne akseptere, for innimellom låter dette strålende, spesielt i de låtene hvor enten han selv eller Josefine Cronholm spiller hovedrollen.

Platen lanseres i morgen, den 3. mars.

Jan Granlie

Thommy Andersson (b, c, v), Josefine Cronholm (v), Henrik Lindstrand (p), Bent Clausen (vib), Gunnar Halle (tp), Anders Banke (cl, ts, fl), Jacob Munch (tuba, tb), Lisbeth Diers (bells), Morten Pedersen (childrens org), Lelo Nika (acc), Paolo Russo (band), Philip Sandholt (frh), Jaak Sooäär (g), Gustaf Ljunggren (viola, dulcitone), Kiki Brandt (v), Saul Zaks & Spu (choir)

Skriv et svar