Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOU SONIC FRIEND

«Cinemateria»
BAREFOOT RECORDS, BFREC063LP

Thou Sonic Friend er en dansk/irsk trio, som har holdt det gående en stund, men som først det siste året har gjort seg særlig bemerket på flere scener i København. Trioen består av vokalisten Birgitte Lyregaard, klarinettisten Carolyn Goodwin og gitaristen Peter Tinning, og på platen «Cinemateria», får vi åtter komposisjoner gjort av de tre i fellesskap.

Trioen opererer i det moderne, fritt improviserende landskapet, selv om grunnideene er samtalt om på forhånd, noe som gjør denne innspilingen til en kombinasjon av det fritt improviserende og det er mer planlagte.

Det starter med en 90-talls telefonlyd (før mobilalderen) sammen med Lyregaards nærmest barnlige vokal, før Goodwins klarinett og Tinnings gitar kommer inn og bidrar til et deilig lydbilde, som er neddempet, og som gjør trioen til noe særeget i den danske musikkfloraen. Vi anmeldte releasekonserten på Klub Primi i oktober, og anmeldelsen av deres konsert, samt de andre to banda, duoen Kaja Draksler/Szymon Gasiorek og trioen Yes Deer (Signe Dahlgreen, Anders Vestergaard og Karl Bjorå), kan du lese HER.

Lyregaards stemme er gjennomgående lys og litt barnlig, noe som fungerer godt sammen med Goodwins fine klarinettspill, og særlig liker jeg det når hun plukker fram bassklarinetten. Da blir kontrasten mellom stemmen og klarinetten særlig vellykket. Hun synger, resiterer (på fransk?) og lager lyder, synger tekst, grynter eller roper, enten kun med stemmen, eller ved hjelp av stemme og perkusjon, og resultatet er alltid fascinerende å høre på. Goodwin har de siste to årene blitt en av mine favoritter på «lakrisstanga», med kreativt, spennende og teknisk briljant spill, og jeg blir spesielt fascinert av hennes fine bassklarinettspill, mens Tinning veksler mellom å spille i relativt frie og «rocka» sekvenser i ene øyeblikket, og til å fremstå som en slags Bill Frisell i fritt landskap i neste. Noen ganger plukker han også fram den akustiske gitaren, og da låter han noe i nærheten av britiske Derek Bailey eller John Russell.

Platen har overraskende god lyd, noe som kan tilskrives lydtekniker, mikser og studioeier Thomas Vang og hans fine Village Studio ute i Vanløse. Alle «lydene», enten de er sarte og nesten hviskende, dype og deilige eller «lekende» kommer godt fram i lydbildet, og er med på å gjøre denne lyseblå vinylen til en riktig godbit.

Tittelen «Cinemateria» passer perfekt til innspillingen. For lukker man øynene og lar tankene fly mens man lytter til de åtte sporene, oppdager man raskt at de tre musikerne tar deg med ut på en deilig reise i et landskap du ikke visste eksisterte. Og det er det langtfra alle musikalske konstellasjoner som klarer.

Thou Sonic Friend og musikerne (i andre konstellasjoner) dukker stadig opp på de mer alternative spillestedene i København og omegn, så er du i byen og du oppdager at de spiller mens du er her, så er det bare å møte opp. For disse musikerne leverer aldri noe i nærheten av «en vanlig dag på kontoret».

Anbefales til alle med åpne ører!

Jan Granlie

Birgitte Lyregaard (v, perc, obj), Carolyn Goodwin (cl, bcl, v), Peter Tinning (g, eff)

Skriv et svar