Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THUMBSCREW

«Convallaria»
CUNEIFORM RECORDS RUNE 415

Trioen Thumbscrew er nok relativt ukjente for de fleste. Men når man ser hvilke musikere som er med i denne trioen, så blir nok flere lyttere oppmerksomme. For her får vi en trio bestående av gitaristen Mary Halvorson, bassisten Michael Formanek og trommeslageren Tomas Fujiwara. Hvor de to første er velkjente navn innenfor den nyere, amerikanske jazzen, mens tredjemann er mer ukjent. Han er en mye brukt trommeslager «over there», og vi får skylde på egen uvitenhet når vi ikke har full kontroll på hans bravader på plate- og konsertmarkedet.

På «Convallaria» er komponeringen relativt jevnt fordelt mellom de tre, med tre låter på Halvorson og tre på Fujiwara, mens Formanek har fått fire låter gjennom nåløyet.

Alle låten passer godt til de tre musikerne, slik at ingen skiller seg spesielt ut i negativ retning. Her er det derimot tett triospill hele veien, og jeg lar meg hver gang overraske over Mary Halvorsons gitarspill, som ligger langt unna «førstemann til 100»-formelen. Jeg vet ikke hvem man skal sammenligne henne med, men  hvis man tenker Jim Hall i en slags 2017-utgave, så kanskje man er i nærheten. Formanek er en strålende bassist, som egentlig har fått altfor lite oppmerksomhet, selv om han har utgitt flere plater på ECM. Han følger de to andre til målstreken, og leverer solid og fornuftig bass-spill, fint ensemblespill, og noen strålende solier.

Og bak det hele sitter Fujiwara med ørene på stilker og følger med hva på de to andre foretar seg, og er på plass i løpet av et mikrosekund, med solide innspill og kommentarer.

Jeg har fremdeles til gode å høre en mislykket plateinnspilling hvor Mary Halvorson er involvert. Hennes gitarspill er det sikkert noen som gjerne vil komme med noen negative kommentarer til, men da har de ikke satt seg ned og fulgt henne hele veien. For om hun spiller med Ingrid Laubrock, Kris Davis eller Marc Ribot, er hun like original og spennende. Kjenner du ennå ikke til henne, er det bare å sjekke henne ut, og du vil bli gledelig overrasket.

«Convalleria» er rett og slett blitt en strålende plate, fra tre musikere som virkelig leker med hverandre, og som leverer original, tøff og spennende jazzmusikk fra start til mål!

Jan Granlie

Mary Halvorson (g), Michael Formanek (b), Tomas Fujiwara (dr)

Skriv et svar