Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TIGEROAK

«Living and Living»
APRIL RECORDS, APR110CD

Ett av de raskest voksende plateselskapene i Danmark er utvilsomt April Records. Hyppigheten er utgivelser er det siste året vært stor, og selv om ikke alt som kommer derfra blir spilt daglig i heimen, er det alltid spennende å lytte til hva de har valgt å gi ut – ofte fra musikere og band som har vært nye for oss, selv om vi har hatt noen år i den danske hovedstaden, og levd relativt tett på jazzmiljøet.

En av deres nyeste utgivelser er med duoen Tigeroak – en duo som består av vokalisten Anna Prinds og multiinstrumentalisten Laurits Steen Møberg. De har trålet mange klubber den senere tiden, og ble nominert til det mest inovative livebandet på den danske jazzscenen det siste året.

Duoen er inspirert av undergrunnsjazz (hva nå det er for noe?), hip-hop og neo-soul, og kan raskt bli en hit blant unge, klubbvandrere i Danmark. Multiinstrumentalisten Lauritz Steen Møberg tar seg av gitarspillet i tillegg til bass, trommeprogrammering, synth, rhodes og sound design, og er kanskje den viktigste musikeren i bandet. Men det hadde blitt noe helt annet uten Anna Prinds klar og fine vokal i det hele. På de enkelte sporene har de invitert inn andre musikere for å gjøre musikken mer «komplett», og i åpningssporet bidrar trompeteren Peter Marrot med nydeliog trompetspill, og Martine Bak Toldam bidrar på rhodes. Dette er en fin åpning på et album som oser av hippe kaffetyper, fargede drinker med lav alkoholprosent og pent antrukket ungdom, som er ute for «at hygge» i dannede omgivelser.

Martine Bak Toldam (er hun i slekt med en av våre danske favorittpianisten Simon Toldam, mon tro?), bidrar på piano og rhodes på de fleste låtene og bør vel kanskje regnes som en del av bandet. I andresporet «Listening For Noises» får vi en fin pianosolo fra henne, og det er tydelig at hun er et svært positivt bidrag i duoen.

Innimellom kan det kanskje bli litt for «lounge»-preget for denne anmelderen, men jeg liker det meste av det jeg hører. I fjerdesporet, «People» bidrar Ditte Warrer Bech med sobert fløytespill, som passer perfekt inn i lydbildet, og hele veien er dette designet for dannet konversasjon mer enn et «rølpelag» med støyende dansker som ikke er oppsatt med innestemme og altfor høyt alkoholinntak. I stedet får vi neddempet, og godt designet café-vennlig musikk som aldri går i veien for noen, ikke ulikt mye av den musikken vi på 90-tallet fikk fra det belgiske selskapet og band og artister som Tuxedo Moon, Anna Domino, The Durutti Column og andre4 som gjorde seg svært bemerket i en viss periode. Her i Norge var det vel Tromsø-bandet Bel Conto som kom nærmest denne «kulturen», og i England var det mange band og musikere som la seg på denne linjen.

Og innimellom er det deilig å bare lene seg tilbake, senke skuldrene og lytte til relativt ukomplisert musikk som dette. Anna Prinds har en klar og åpen stemme som passer inn i det litt kjølige landskapet, og Laurits Steen Møberg trakterer de fleste instrumentene på en fin måte. Og når de får med trommeslageren Jakob Marker til å legge det «øverste» på musikken, der hvor ikke Møberg gjør det selv, så blir dette behagelig og fint. (Lurer på om jeg har noe tonic stående, for dette er musikk man bør ha en gin/tonic til).

Jan Granlie

Anna Prinds (v), Laurits Steen Møberg (g, b, dr.prog, synth, sound design, rhodes), Martine Bak Toldam (rhodes, p), Peter Marrot (tp), Ditte Warrer Bech (fl), Jakob Marker (dr)

Skriv et svar