Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOM RAINEY

“Obbligato”
INTAKT CD 227, 2014

Trommeslageren Tom Rainey holder hus i Brooklyn, New York, og er sammen med samboeren Ingrid Laubrock pådriveren i en rekke band fra bydelen.

På hans nye plate «Obbligato», har han med Ingrid Laubrock på saksofon, trompeteren Ralph Alessi, pianisten Kris Davis og bassisten Drew Gress – et stjernelag fra Brooklyn. Alle låtene på platen er skrevet av andre enn bandmedlemmene, bl.a. får vi høre ytterst originale versjoner av kjente låter som Dave Brubecks «In Your Own Sweet Way», Thelonious Monks «Reflections», Duke Ellingtons «Prelude to a Kiss», Jerome Krens «Yesterdays» og «Far Ago and Far Away». Hvis man forventer å kjenne igjen låtene etter første tone, eller etter introen, tror jeg man har valgt feil plate. Her virker det som om de opprinnelige låtene kun har vært brukt som skisser til den musikken man har kommet fram til i studioet Systems Two.

Alle musikerne fabulerer rundt de opprinnelige akkordskjemaene, og man skal være vel bevandret ute originalene for å kjenne igjen de enkelte låtene. Dette er også med på å gjøre de 10 komposisjonene originale og interessante å lytte til.

Trompeter Alessi er, utvilsomt, en av de nye trompetheltene fra andre siden av havet. Hans har en tone som kan minne om tidlig Miles Davis, men hans tilnærming til musikken er helt annerledes.

Saksofonisten Ingrid Laubrock utvikler seg mer og mer ettersom årene hennes i Brooklyn går. Per i dag er hun en av de mest interessante saksofonstemmene vi hører (og i høst kommer hun på Skandinavia-turné med sitt eget band Anti-House. Be there!).

Bassisten Drew Gress fortalte meg for noen år siden at han skulle slutte som musiker, og heller finne på noe annet sammen med sin kone. Takk og pris for at det ikke gikk sånn. Gress har, særlig det siste året, figurert på flere glitrende innspillinger, og hans spill passer som hånd i hanske i denne sammensetningen. Han er en usedvanlig god lytter, og er, sammen med kapellmesteren selv, med på å fylle inn alle hullene i musikken.

Sist, men ikke minst, hører vi Kris Davis på piano. Davis har de senere årene, bl.a. ved flere strålende plater, bl.a.  på det portugisiske selskapet Clean Feed, vist seg fram som en utrolig kreativ kraft, så også her. Sterkt!

Til sammen har de gjort en strålende plate. En plate fra fem musikere med respekt for tradisjonene, som går sine egne veier for å tolke de gamle standardene. Anbefales på det sterkeste!

Jan Granlie

Tom Rainey (dr), Ralph Alessi (tp), Ingrid Laubrock (s), Kris Davis (p), Drew Gress (b)

Skriv et svar