Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOM / VON SCHLIPPENBACH / MAHALL

«Abstract Window»
WHYPLAYJAZZ RSO032

Den danske trommeslageren Kaspar Tom Christiansen, har de senere årene gjort en rekke samarbeid med de to tyske musikerne Alexander von Schlippenbach og bassklarinettisten Rudy Mahall. Begge de sistnevnte har i tillegg gjort en rekke prosjekter sammen, blant annet von Schlippenbach store «Monk»-prosjekt.

Kaspar Tom kommer fra Svendborg, syd på Fyn, hvor man på fergekafeen serverer Danmarks beste fiskesuppe. Han ble utdannet fra Carl Nielsen-akademiet og bodde i Berlin i perioden 2007-2010. Siden 2006 har han ledet egne band, som alle har hatt fokus på mo0derne komposisjon og improvisasjon. Mange har muligens støtt på band som FUSK, Kaspar Tom 5, eller andre samarbeidsprosjekter hvor denne trommeslageren har dukket opp.

De to tyskerne på platen, skulle ikke trenge nærmere presentasjon, annet enn at de er blant de ledende i verden på sine instrumenter, når man snakker fri, improvisert musikk.

«Anstract Window» er innspilt i Berlin i 2016, og all musikken vi får høre i de 11 strekkene er komponert i fellesskap der og da.

Det spennende med denne trioen er, at i alle fall to av tre musikere, har et sterkt og nært forhold til pianisten Thelonious Monks musikk, noe de har med seg inn i denne fritt improviserte musikken. Og om Monk hadde vært blant oss i dag, så er det kanskje slik musikk som dette han hadde brukt tid på.

Schlippenbach er en strålende musiker innenfor dette konseptet. Og jeg føler at han i stor grad legger føringene for hvilken retning denne platen skal ta. Mahalls klarinettspill er gjennomgående strålende. Man ser nærmest hans lange, hengslete figur foran seg mens han spiller, og særlig som bassklarinettist, synes jeg han overgår de fleste. Og bak det hele gjør Kaspar Tom sitt ytterste for å følge, utfordre og bygge opp om de to andre musikerne, noe jeg synes han lykkes med.

Dette er blitt en fin plate fra tre spennende stemmer innenfor den fritt improviserte, europeiske jazzen, som jeg tror jeg skal få med meg når de senere i sommer spiller på Copenhagen Jazz Festival. Anbefales for de med store, åpne ører.

Jan Granlie

Alexander von Schlippenbach (p), Rudi Mahall (cl, bcl), Kasper Tom Christiansen (dr)

Skriv et svar