Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMASZ DABROWSKI

«S-O-I-O: «30th birthday / 30 concerts / 30 cities»
BAREFOOT RECORDS BFRECD49CD

Trompeteren Tomasz Dabrowski kommer opprinnelig fra Polen, men de senere årene har han vært bosatt i København. Han har gjort sju innspillinger i eget navn, og han er å finne på en rekke andres innspillinger, som trommeslageren Kasper Tom 5, Kenneth Dahl Knudsen Orchestra, Rasmus Henriksen Big Band, Lars Fiil Fiil Free, Living Things og Asger Thomsens plater. Ut fra denne «lagoppstillingen», oppdager man raskt at det ikke er en konvensjonell og vanlig storbandtrompeter eller bop-musiker vi har med å gjøre.

Mange får en slags livskrise når de er i ferd med å passere runde tall. Verst er det vel kanskje når man passerer 40 eller 50 år, men Dabrowski fikk den store krisa allerede når han skulle passere 30 år. Da fant han ut at dette skulle markeres skikkelig. Ikke kun med en stor fest med venner, men med 30 konserter i 30 byer i 12 land, over seks måneder og 29 dager … Makan!

Og nå er resultatet kommet på plate. 10 improvisasjoner/komposisjoner kun for trompet, innspilt i Mariendal kirke i København den 29 juni 2015.

I løpet av drøyt 45 minutter får vi klokkeklart trompetspill, som nesten høres klassisk ut. Han har en tone i trompeten som hadde passet like godt i det klassiske som i jazzen. Og teknisk er han briljant. Ikke rart at det danske jazzmiljøet, særlig miljøet rundt 5e og Barefoot Records, og de mer fremadrettede musikerne i byen og landet. Og når man får et opptak fra en kirke, med god akustikk, hvor vi får litt naturlig romklang i spillet, så blir dette usigelig vakkert innimellom.

Og når Dabrowski, ikke holder seg på den «rene sti» i det klassiske, og begyner å leke med toner og teknikk, så får vi en ytterst fascinerende musikk.

Selvfølgelig kan det bli mye med tre kvarter solo trompet, men på denne platen synes jeg ikke det er ett eneste sekund for mye. Musikken varierer fra spor til spor, og viser at Darbrowski er en strålende tekniker og idérik trompeter.

Jan Granlie

Tomasz Dabrowski (tp)

Skriv et svar