Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMBOLA RUBOLA

«Tombola Rubola»
KONVOJ RECORDS

Så følger en relativt kort og ytterst frittgående innspilling fra det svenske bandet Tombola Rubola. Dette er en trio bestående av trombonisten Ola Rubin, trommeslageren Anders Uddeskog og perkusjonisten Anders Lindsjö, og seks frittgående improvisasjoner innspilt i Malmø tidligere i år.

Ola Rubin er en ytterst aktiv trombonist som vært å høre med en rekke sydsvenske musikere, så som saksofonistene Martin Küchen og Albert Cirera, bassisten Dan Schyman og gitaristen Henrik Olsson (de to spilte duo på Klub Primi i København den 10. mars 2020 og med det store Extemporize Orchestra samme sted den 14. mai 2019), mens Anders Uddeskog har vært å høre med Konvoj Ensemble med Evan Parker og Sten Sandell, Bomb og Swedish Fix. Tredjemann i trioen, perkusjonisten Anders Lindsjö har vi hørt tidligere i det store bandet Halster, med Martin Küchen, Raymond Strid og pianisten Zoe Efstathiou.

Og sammen har de laget en plate som er for de få utvalgte. En plate som krever mye av lytteren, og som man må være konsentrert og så klar i hode og sjel som mulig for å få noe ut av.

Vi får seks frie sekvenser som ofte kan fortone seg som en «kamp» mellom elementene fra trombonen og trommer/perkusjon. Og selv om «kampen» er hard, over seks runder, klokkes den inn på under 40 minutter, føler jeg det er en likeverdig «kamp».

Det er Rubin og hans ytterst kreative trombonespill som fører an i mesteparten av «kampen». Og skal det være en gopd «kamp» bør det være en viss likeverdighet mellom aktørene. Og selv om det må to på den ene siden av brytematta (trommer/perkusjon), klarer den andre siden seg med trombonen. Men «kampen» foregår i en spennende atmosfære. Rubins trombonespill er uortodoks og spennende, med utrolig mange løsninger på de kreative utfordringene han møter, og han løser dem hele veien på en utmerket måte. Han er en utmerket tekniker som bruker trombonen på en helt egen måte, og utfordrer hele veien både Uddeskog og Lindsjö til «stå opp» og slåss for «kjøkkenavdelingen».

Og begge i rytmeavdelingen fungerer ytterst godt sammen med Rubin. Og de to kommuniserer utmerket med kreative utspill som får Rubin til å virkelig yte maksimalt.

Det er aldri snakk om skjønnmusikk, standardlåter og streit spill fra noen av de tre. Her velger de å gå egne veier, og gjør det med stor overbevisning. Og er du interessert i ytterkantene av den kreative musikken, så skal du virkelig sjekke ut denne spennende utgivelsen, eller andre plater med disse tre musikerne i «stallen». For dette er tre, svenske musikere man skal følge, og jeg forstår hvorfor en såpass energisk og spennende musiker som Martin Küchen har samarbeidet med disse musikerne.

Tøft!

Jan Granlie

Ola Rubin (tb), Anders Uddeskog (dr), Anders Lindsjö (perc)

Skriv et svar