Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMI NIKKU 5TET

«Light & Shade»
FLAME JAZZ RECORDS

Den finske trompeteren Tomi Nikku kommer her med sin debut i eget navn. På debutalbumet får vi høre han sammen med hans kvintett, som har jobbet sammen siden 2018 og har Max Zenger på altsaksofon og bassklarinett, Ilkka Uksila på vibrafon, Vesa Ojaniemi på bass og Jonatan Sarikoski på trommer. Kvintettens instrumentsammensetning skiller seg litt fra den typiske kvintettoppstillngen med vibrafon i rytmeseksjonen og ofte med bassklarinetten i front, noe som gjør kvintetten til en fin og litt original sammensetning.

Tomi Nikku er en Helsinki-basert trompetist, komponist, bandleder og pedagog, som har blitt kjent som en av de mest aktive finske instrumentalistene i sin generasjon. Ved siden av å «styre» sin egen kvintett, jobber han med en rekke andre, spennende band som Alder Ego, Maxxxtet, Bowman Trio, Maan Tila, UXILA EXILE og Sointi Jazz Orchestra, for å nevne noen. Han har vært solist med UMO Helsinki Jazz Orchestra og har mastergrad i musikk ved Sibelius Akademiet. Hans spille- og komponeringsstil er personlig, men han føyer seg godt inn i den nyere «bølgen» av, særlig, nordiske ensembler, som vi spesielt hører fra Norge og Sverige. Han har en personlig tone i trompeten, som nesten kan minne om en kombinasjon av Chet Baker og Don Cherry med et snev av svenske Magnus Broo, og han har en nyansert og uttrykksfull klang i trompeten.

På denne innspillingen får vi åtte komposisjoner, hvor Nikkus personlige trompetspill er ledende. Men det er verdt å merke seg Max Zengers utmerkede altsaksofon- og bassklarinettspill og Ilkka Uksilas vibrafon, som fungerer som piano i kvintetten. Og bak er ting i aller skjønneste orden med bassisten Vesa Ojaniemi og trommeslageren Jonatan Sarikoski. Zenger kan minne litt om Eric Dolphy i sitt bassklarinettspill, men kanskje aller mest sine nordiske kolleger. Men hele tiden er både hans bassklarinett- og altsaksofonspill personlig, kreativt og spennende. Og Uksilas vibrafonspill ligger relativt tett på svenske Mattias Ståhl i uttrykket, samtidig som han tar rollen som «pianist» i bandet på største alvor.

Komposisjonene er varierte og skiller seg litt ut fra det meste av annen jazz vi får fra Finland. Mens de ser adskillig mer mot vest og Sverige og Norge i stedet for til USA.

I 2019 anmeldte jeg platen «Persistence» med Bowman Trio (We Jazz Records), hvor jeg for første gang hørte Nikkus trompetspill, og kunne nesten ikke få fullrost hans spill. Og når han nå er ute med sin debut med egen kvintett, er det bare å sette seg rolig tilbake og nyte hans strålende og tilbakelente spill, sammen med fire musikere jeg ikke kjente til fra før, men som er med på å gjøre denne platen til en utmerket opplevelse, som mange bør sjekke ut. Og hvorfor jeg først nå oppdager at de spilte på fjorårets Tampere Jazz Happening, og jeg ikke var på plass i Telakka for å høre dem, er en ren skam! For dette er en kvintett jeg ville ha elsket å høre på klubb.

Jan Granlie

Tomi Nikku (tp), Max Zenger (as, bcl), Ilkka Uksila (vib), Vesa Ojaniemi (b), Jonatan Sarkoski (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.