Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORBEN WESTERGAARD

«Jazz Brazil»
EGEN UTGIVELSE

Den danske bassisten Torben Westergaard har lenge hatt en fascinasjon for den brasilianske og sør-amerikanske musikken, noe han har vist fram på flere plater de senere årene. På sin nyeste innspilling, Jazz Brazil fortsetter han denne utviklingen, med det unntaket at bandet er mindre denne gangen, og består av sopran- og tenorsaksofonisten Hans Ulrik, som er en veteran i det danske jazzlandskapet, med en haug med innspillinger og medvirkning i et utall band som spiller jevnlig rundt på de danske jazzklubbene, den amerikanske pianisten Helio Alves, trommeslageren Jonas Johansen, som også er en gjenganger på danske plater og klubber, pluss Rodério Boccato som medvirker på perkusjon på fem låter, mens Westergaard selv spiller bass (jeg tror det er el.bass), keyboards og vokal.

Og musikken er utvilsomt latino-inspirert, men ikke så mye som man kanskje kunne forvente av Westergaard. Alle komposisjonene er gjort av kapellmesteren, og går fint inn i tradisjonen, selv om man godt kan høre at det ikke er innfødte som fre4mfører komposisjonene. Den som kommer nærmest det latinske er nok, som med sitt levende pianospill er den som tar oss tettest på Brasil. Ulriks saksofon er mye med i det mainstream og be bop-landskapet vi er vant til å høre ham, og han avleverer gjennomgående fine solier, samtidig som han gjør Westerrgaards temaer på en overbevisende måte.

Det er i første rekke i de låtene hvor de har med perkusjon i tillegg som gjør dette brasiliansk. Da kommer sommerfølelsen og musikken serveres på en lett og fin måte – litt i Stan Getz-landskapet, men allikevel ikke like slepent som Getz spilte denne musikken. Og jeg synes det er i disse sekvensene det fungerer aller best.

For den som har lyttet mye til den «danske» jazzen, og særlig den «streitere» utgaven av den, og ikke den som fremføres på Klub Primi, i Koncertkirken eller i 5e, er dette veldig gjenkjennbart. Dette er musikk som hadde passet perfekt i JazzCup eller på Paradise i København, hvor musikken er lyttevenlig, lett å forhoplde seg til, og hvor solistene spiller vakkert og fint.

Jan Granlie

Torben Westergaard (b, keys, v), Hans Ulrik (ss, ts), Helio Alves (p, rhodes), Jonas Johansen (dr), Rodério Bossato (perc)

Skriv et svar