Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORE BRUNBORG & STEINAR RAKNES

«Backcountry»
RECKLESS RECORDS RR511

Den norske bassisten Steinar Raknes og landsmannen, saksofonisten Tore Brunborg, har slått seg sammen for å lage platen «Backcountry» med låter de to har laget i fellesskap, pluss noen låter de har laget hver for seg.

I utgangspunktet er dette to relativt forskjellige jazzmusikere, som befinner seg litt på forskjellige plasser i jazzen. Med Raknes helt på grensen til den amerikanske amerikanaen, og Brunborg i den litt typiske nordiske formen.

Men sammen fungerer de to strålende sammen. Raknes som hele kompet, pluss at han gjør noen strålende solier, og Brunborg som den som holder det nordiske inne i duoen. Og med to såpass bra musikere, trenger man hverken piano eller trommer. Her får vi en ytterst vakker duo, som jeg ikke kan huske å ha hørt noe lignende av tidligere. Brunborgs veldig typisk nordiske, og norsske tone i saksofonen, som man ofte altfor ofte kaller norsk, før man kommer med alle flosklene, og Raknes, som kunne spilt hvor som helst i verden, og publikum ville sagt han spilte deres musikk.

Sammen gjør de ni stykker som er litt kjølige, spesielt på grunn av Brunborgs litt lyse tenorsaksofon, over Raknes ypperlige «lek» på bassen. Og hele veien låter dette åpent og fint. De gir plass til at pausene skal spille en rolle i musikken, og sammen lager de usigelig vakker musikk.

Brunborg har sin egen tone i saksofonen, som er nordisk, og kall den gjerne at den kommer fra Voss. Noen har beskyldt Brunborg for å være en kopi av Jan Garbarek, men både på denne nnspillingen, og flere av hans tidligere, synes jeg han holder seg et godt stykke unna norges jazzikon, og lagser sin egen stemme i hornet, mens Raknes’ bass-spill kunne vært hentet hvor som helst fra. Jeg tenker umiddelbart på den amerikanske bassisten David Friesen når jeg hører han på denne platen, og hele veien låter han som om han har den komplette kontrollen på bassen og hva han vil ha ut av den. Og det er det bare gode bassister som har.

«Backcountry» er blitt en vakker plate, hør bare på det åttende sporet, «Now», så forstår du hva jeg mener, fra to av Norges ledende jazzmusikere, og en duo man gjerne vil høre i andre deler av Skandinavia også. Hint-hint!

Jan Granlie

Tore Brunborg (ts), Steinar Raknes (b)

Skriv et svar