Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORE JOHANSEN

«Natt, lys»
INNER EAR, INEA 29

I 2010 kom trompeteren Tore Johansen ut med platen «Natt, stille», sammen med vokalisten Marit Sandvik, pianisten Jan Gunner Hoff, bassisten Olaf «Knerten» Kamfjord og trommeslageren Roger Johansen, pluss et par, tre gjester. Nå er han ute med ny plate med den samme stammen av musilkere, og i denne mørke tiden, hvor en relaativt ensom jul står for døren for mange av oss, er det deilig å sette på Johansens nye «juleplate».

Johansen er en av de mange i «stammen» av jazzmusikere som holder til i Bodø. Men han ble for noen år siden «tvunget», på grunn av fruens arbeid, å flytte til Oslo, hvor han har holdt tilhold de senere årene. Men jeg tror han har innkassert en god del innenlands bonuspoeng på de norske flyselskapene etter at han flyttet sørover, for det er i jazzmiljøet i hjembyen at han er mest å høre.

«Natt, lys» er blitt en juleplate, som ikke inneholder de melodiene man kanskje forventer å få servert i førjulstiden, men i stedet har Johansen plukket noen egne komposisjoner, pluss julerelaterte låter, skrevet av andre norske artister, hvor de fleste har tilknytning til de nordlige landsdelene.

Og de starter med Johansens egen «Det andre lys», som setter en god standard for hva vi kan forvente å få høre den neste timen. Dette er en nydelig låt som har akkurat så mye julestemning i seg, som en slik låt skal ha, uten at man må gå i kirken for å høre den. Vi legger merke til strålende trompetspill, og nydelig bass-spill fra «Knerten» Kamfjord.

Så får vi Karin Krog, John Surman og Tore johansens «Hellige barn», hvor . Jphansen gjorde i 200 «juleplaten» «Man, Womas and Child» på Gemini Recordws med Karin Krog, og det er kanskje etter det at Krog skrev denne låten. Her medvirker også vokalisten Marit Sandvik medvirker med fin nordnorsk vokal.

Deretter får vi «Jul i nord» skrevet av Halvdan Sivertsen, som også medvirker på vokal, som er en nordnorsk julesang, hvor jeg synes vokalen virker som er skrudd litt opp i hastighet, for Sivertsen låter litt for lys i forhold til det man er vant til. Men det er en nydelig julesang som her får fin behandling. Og Johansens trompetspill er nydelig.

Så kommer Endre Lund og Johansens «Denne jula», som er med på å gjøre tiden før jul til en litt lysere tid. Her legger vi spesielt merke til Hoffs fine pianospill under Sandviks vokal. Og nok en gang strålende spill fra Johansen.

Deretter får vi Tindberg, Bruvoll og Furebottens fine «O himmelske far», hvor skuespilleren Ketil Høeg er med som mer enn hederlig gjestevokalist, før vi får salmedikteren Petter Dass og Ola Bremnes’ «Kristi nådeløse fødsel» med Ola Bremnes på vokal, som er en fin versjon hvor Bremnes gjør en fin innsats over et godt band, som gjør denne Petter Dass-teksten til en deilig sak.

Deretter følger  Adolphe Adam og Sandviks «Stille på jord», som er den låten som er en relativt kjent julesang, men som kanskje ikke blir sunget aller mest i de tusen hjem. Men det brude den, for dette er en av våre fineste julesanger.  Så følger Jan Eggums «Når en hedning feirer jul», og å gjøre Eggum om til en slags jazzlåt, fungerer fint, for det er det denne gjengen musikere gjør på denne platen. De lager julemusikk med store innslag av jazzelementer, slik at også vi som er hyllene fylt opp med jazzmusikk, ikke trenger bevege oss veldig langt utenfor det vi pleier å lytte til selv om det nærmer seg jul.

Terje Nilsens «Julenissekurs» med Jørgen Nordeng, som egentlig er rapper i bandet Tungtvann, med alias som Jørg-1 og Joddski, er en litt annerledes julelåt, hvor Nordeng og Sandvik tar Terje Nilsens morsomme låt til nye områder. Og rapping er jo ikke det vi hører mest på, hverken før jul eller andre tider på året, men jeg synes dette blir en fin avveksling, og Hoffs pianospill her er strålende. Terje Nilsen var en av Nord-Norges største låt- og tekstskrivere, og denne låten føyer seg godt inn i mengden av perler han står ansvarlig for. Så får vi Gro Dahle og Kamfjords nydelige ballade «God jul til snøen», Hvor Dahles fine tekst går nydelig sammen med Kamfjords melodi, og vi får fin vokal av Sandvik, og sedvanlig nydelig trompetspill fra Johansen, før de avslutter med Nordahl Grieg og Johansens «Vuggesang i mørketiden», en deilig låt som kan nytes før man mett og fornøyd går til sengs på julaften.

«Natt, lys» er blitt nok en nydelig plate fra lyrikeren og romantikeren Tore Johansen. Han samler alltid utmerkede musikere og vokalister rundt seg når han skal lage plate, og innspillingene er alltid utsøkte både i produksjon og lyd, og denne gangen har han laget en plate som like gjerne kan spilles i mai, juni og juli som til jul. Og hele veien er det gjennomgående høy kvalitet på det som leveres.

Jan Granlie

Tore Johansen (tp), Marit Sandvik (v), Halvdan Sivertsen (v), Ketil Høeg (v), Ola Bremnes (v), Jørgen Nordeng (v), Jan Gunnar Hoff (p), Olaf «Knerten» Kamfjord (b), Roger Johansen (dr)

Skriv et svar