Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORG

«kost/elak/gnäll»
JAZZLAND 474 826 1

Det skjer mye interessant i den norske jazzen om dagen. Noe av det mest eksperimentelt interessante kommer fra gruppen Torg, som med «kost/elak/gnäll» tar frijazzen et langt steg inn i samtidsmusikken. Og det er noe av det som er mest spennende med de unge, norske musikerne om dagen. De går sine helt egne veier. De bryr seg ingenting om de lager musikk som skal selges i bøtter og spann, eller spilles mye på radio. De ser hverken til høyre eller venstre i eksperimenteringen fram til et ferdig produkt. Den eneste veien de ser er framover, og jeg er overbevist at dette er den rette veien å gå for en ung, eksperimenterende musiker.

Her får vi (selvsagt) jazzelementer så det rekker, men vi får også så mye mer. Jeg kan skimte Terry Riley i det fjerne, og Philip Glass, som for eksempel i den firedelte «Vita», eller i «elak»,  samtidig som de hele tiden gjør sine helt egne ting, og høres kun ut som Torg.

Det finnes et voksende miljø for denne type improvisert musikk i Norden. I Danmark er det flere band som i lang tid har beveget seg i denne retningen. I Sverige finnes det også noen, og felles for de alle er at de med stor selvtillit kjører på uten å se seg tilbake på de som kom før dem i jazzhistorien.

Her møter vi en gjeng musikere som har funnet sitt eksperimentelle ståsted, og som står med begge beina godt plantet på bakken. Alle låtene er «komponert» eller «tilrettelagt» av pianisten Johan Lindvall, og ved hjelp av vokal, gitar, trommer, bass, saksofon, trompet og trombone, har han klart å få fram et helt unikt lydbilde gjennom 15 korte låter som man blir sittende fastlåst å høre på.

Jeg har vært gjennom denne plata et utall ganger, og hver gang dukker det opp nye, spennende stemninger og vinklinger som jeg ikke kan huske å ha hørt før. Litt pling-plong her, en skrapelyd der… i det hele tatt, en plate som vil vokse seg større og større dess mer jeg hører på den.

Jan Granlie

Johan Lindvall (p), Ina Sagstuen (v), Christian Winther (g), Jan Martin Gismervik (dr), Magnus Skavhaug Nergaard (b), Mette Henriette Martedatter Rølvåg (ts), Torstein Lavik Larsen (tp), Henrik Munkeby Nørstebø (tb)

Skriv et svar