Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORMIS QUARTET

«Tormisele»
AVA MUSIKA

Den estiske komponisten Veljo Tomis (1930-2017), var i sin tid en av de ledende koral-komponister i Europa. Mesteparten av hans komponering er basert på den estiske folkemusikken, og Tormis Quartet ville gjerne ta for seg deler av denne musikken å ta det inn i et improviserende landskap.

Med de to vokalistene Kadri Voorand og Liisi Koikson som viktige stemmer i front, sammen med de to gitaristene Jaak Sooäär og Paul Daniel, har de på mange måter gjort Tomis musikk til noe helt annet og mer tilgjengelig, i alle fall for oss som lytter til jazz.

Ideen om å gjøre noe med denne musikken hadde vokst og vokst hos musikerne over flere år. De hadde snakket om den, og var vel egentlig enige om at de skulle gjøre noe med det rikholdige stoffutvalget som var igjen etter Tomis. Men ikke før Jazzkaar-festivalen i Tallinn kom med ideen om å feire 85-årsdagen til Tomis, ble det alvor. Og etter den konserten har de fortsatt å jobbe som kvartett med dette stoffet, og omsider er det ute på plate.
De to vokalistene Kadri Voorand og Liisi Koikson, befinner seg egentlig i to ytterpunkter i den estiske vokaljazzen. Voorand som den eksperimentelle og Koikson som den som befinner seg tett på pop- og folkemusikken. Og mye av det samme kan egentlig sies om de to gitaristene også. Sooäär som den eksperimentelle, mens Daniel er den «tradisjonelle», og den som beveger seg nærmest rocken i uttrykket.

Den estiske folkemusikken ligger ikke så langt fra den finske, og når Voorand og Koikson synger duett, minner det ikke så rent lite om finske Värtinä, selv om finnene befinner seg mye nærmere den rocka folkemusikken. Men det er noe med det vokale uttrykket, språket, og hvordan de fordeler stemmene mellom seg som er ytterst fascinerende, og som gjør musikken både nyskapende og spennende.

Vi får hele 16 musikalske «strekk» og sanger, fordelt i fire forskjellige deler. De første sju delene er fra Tomis verk «Seventeen Estonial Wedding Songs», mens neste del, med tre komposisjoner, er hentet fra «St. Catharina’s Day Songs», før vi får tredjedelen fra «Three Estonian Game Songs», før de avslutter med seks deler fra «Ingrian Evenings».

Og gjennom hele innspillingen lar jeg med fascinere sterkt av de fire estiske musikerne. De to gitaristene vet akkurat hvor de skal bevege seg i forhold til de to vokalistene. Og når de to vokalistene passer sammen som siamesiske tvillinger, så er i alle fall denne anmelderen solgt.

En nydelig plate fra et sammensveiset og godt arbeidende «hold», som med denne platen hyller Veljo Tormis på aller beste måte.

Jan Granlie

Kadri Voorand (v), Liisi Koikson (v), Jaak Sooäär (g), Paul Daniel (g)

[amazon_link asins=’B07D51864M’ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’78eb9c67-c7f2-11e8-a6da-071e99969076′]

 

Skriv et svar