Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORSTRUP / HÖGBERG / INDERBERG

«Patos»
ØRA FONOGRAM, OF187

Organist og pianist Thomas Torstrup og gitarist Martin Högberg slipper nå sin oppfølger til deres debutalbum, «Selbu sessions» fra 2018, og med seg på laget har de fått med saksofonisten John Pål Inderberg, som også gjestet duoen på debutalbumet, en musiker man nesten kan sette til hva som helst, og han takler utfordringene på strak arm.

Samarbeidet mellom Torstrup & Högberg har gjennom flere år gått ut på å arbeide med å blande jazz, kirkemusikk og folkemusikk, og lage kammermusikalske komposisjoner for kirkeorgel og gitar. Duoen har tidligere hatt samarbeid med skuespiller Hildegunn Eggen (Trøndelag Teater) og andre kunstnere. De har begge har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim (NTNU) og de har spilt sammen i ulike sammenhenger, men har i denne duoen funnet sammen til et felles kammermusikalsk uttrykk. Deres impulser fra flere sjangre som jazz og rock blir ivaretatt, særlig,av Martin Högbergs gitarspill, og man kan høre inspirasjonskilder som både Hank Marvin, Miles Davis og Jimi Hendrix i deres musikk.

Musikken kan kategoriseres som en sfærisk, levende og impulsiv form for kammerjazz inspirert av salmer, folkemelodier og jazz, spilt med musikalsk overskudd og en dose improvisatorisk nysgjerrighet.

Innspillingen er gjort i Sakshaug kirke utenfor Trondheim i desember 2020, og vi får 10 komposisjoner som er preget av det tette samarbeidet mellom Högbergs gitar og Torstups kirkeorgel. Og innimellom kommer maestro Inderberg inn med stoisk ro og kunnskap om den blandingen av musikalske stilarter duoen beveger seg inn i, som om han aldri skulle ha gjort noie annet.

Det er orgel og gitar som tar hovedfokuset, og det er spennende å høre Torstrup og Högberg når de beveger seg sømløst mellom de forskjellige musikksjangerne. Og når Inderberg kommer inn, for det meste på sopransaksofon, er som en integrert del av musikken, noe som gjør trioen nærmest fullkommen. Hør bare på hans spill i den fine «Skyggedans», hvor hans spill på sopransaksofon er nydelig.

Komposisjonene, eller improvisasjonene, skaper en helt ny form for kirkemusikk, som har røttene fra denne musikken i seg, kanskje mest på grunn av bruken av kirkeorglet, men også på måten musikken blir utformet og utviklet på. Og Högbergs gitarspill, som har den ene foten i kirke- og folkemusikken og den andre i rocken og jazzen, skaper en ny form for musikk som, mer enn gjerne, kan bli en form for musikk kirken skal satse mye mer på framover. Hør bare på sjetrtesporet «Hva nå?s», som nesten er en dansemelodi. Og med Inderbergs innspill der det passer seg, blir dette strålende musikk for alle mulige, kirkelige og hedenske anledninger.

Jan Granlie

Thomas Torstrup (church org), Martin Högberg (g), John Pål Inderberg (s)

Skriv et svar