Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TROLLEYBUS

«Buiten Dienst»
EGEN LABEL

I en tid da mange eksperimenterer med musikken sin, og altfor mange, etter min mening, nærmer seg popmusikken mer og mer, er det godt å høre at i alle fall noen holder på idealene.

Et av disse banda er Trolleybus. Enkelte som setter seg ned for å lytte til musikken på deres «Buiten Dienst» vil kanskje hevde at dette ikke er tilfelle, for musikken de serverer her, er impro og fritt improvisert msuikk, som vi hører det på en rekke alternative scener i dag.

Min grunn til å hevde det jeg gjør, er at trioen holder fast på de gode, gamle idealene fra deres hjemland Nederland, og tradisjonen til Instant Composers Pool, Willem Breuker og andre på en strålende måte.

Bandet består av saksofonisten Yedo Gibson, som vi tidligere har hatt den store gleden av å høre i bl.a. Royal Improvisers Orchestra og Naked Wolf (som vi anmeldte for ikke lenge siden). I tillegg til saksofoner av varierende størrelse, trakterer han også fransk horn, helicon, frula, trombone og bassklarinett. Pianisten Nora Mulder, kan man også høre i band som 7090 og RIO, uten at jeg kan påberope meg inngående kjennskap til disse. På bass hører vi Renato Ferreira, som jeg har hørt med Royal Improvisers Orchestra tidligere. I tillegg spiller han også med bandet The Lock.

Trioen er basert i Amsterdam, og de senere årene har de vært aktive musikere i det frittgående jazzmiljøet i byens barer og klubber.

Musikken er fritt improvisert, og med den snert av humor som ofte kjennetegner den nederlandske frijazzen. Å høre denne trioen på konsert, tror jeg kan være en morsom affære, og hvis du tror du vet hvordan det skal låte fra en saksofon, bass eller piano, så vil disse tre musikerne raskt overbevise deg om at disse instrumentene har utrolig mange interessante lyder gjemt innabords.

Ei morsom, interessant og kreativ plate, fra tre musikere vi gjerne hører mer på.

Jan Granlie

Yedo Gibson (s, frh, helicon, frula, tb, bcl), Nora Mulder (p), Renato Ferreira (b)

Skriv et svar