Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TUVA HALSE BAND

«nemesis/cruel»
FJORDGATA RECORDS, FR021

Den unge fiolinisten Tuva Halse (født 1999) er et resultat av det fine jazz- og musikkmiljøet i Molde. I 2022 fullførte hun sin bachelorgrad i utøvende jazzfiolin ved Konservatoriet i Trondheim, før hun gikk videre til masterstudiet ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Hun har allerede spilt på flere av jazzklubbene i Norge med egne og andres prosjekter, blant annet musikere som Mathias Eick, Tord Gustavsen, OJKOS og Trondheim Jazzorkester, i tillegg til å bidra på en rekke utgivelser innen ulike sjangere.

I biografien hennes på internettet kan man lede at: «Med bakgrunn som klassisk fiolinist skaper hun musikk i skjæringspunktet mellom nordisk jazz og klassisk kunstmusikk. I mai 2024 ble hun tildelt NTNU-ambassadørprisen under Trondheim Jazzfestival, berømmet for «en sjelden, modig følsomhet i tone og spillemåte». Senere samme år fikk hun #huninvesterer-stipendet fra DNB og Kongsberg Jazzfestival, med oppdrag om å lage et bestillingsverk til festivalen i 2025. Hun har også mottatt flere andre talentpriser (Sparebanken Møre, Sparebanken SMN, Handelsbanken, Drømmstipendet), og sommeren 2022 var trioen hennes Bento Box finalister i Jazzintro – kåringen av «årets unge jazzmusikere» under Molde International Jazz Festival. Samme år var hun en ung artist-in-residence under den klassiske kunstfestivalen Fjord Cadenza, spilte solo, med trioen og komponerte også et bestillingsverk for et orkester». Hun er en av de mange, unge, norske musikerne som blir rost opp i skyene av de norske jazzmediene, og hennes debutalbum, two (Jazzland), hvor hun spiller med Oscar Andreas Haug (trompet), Benjamín Gísli Einarsson (piano), Gard Kronborg (bass, vokal) og Øyvind Leite (trommer), fikk velfortjent god anmeldelse her på salt peanuts*.

Nå har oppfølgeren, nemesis/cruel, ligget og godgjort seg, i lengste laget, i den store bunken av plater som hoper seg opp i skrivestua. Men nå var det på tide å bruke tid på å lytte meg gjennom produktet. Denne gangen samarbeider hun med gitaristen Emil Storløkken Åse, bassisten Oda Steinkopf, trommeslagerne Veslemøy Narvesen og Øyvind Leite, med de to vokalisten Sara Fjeldvær og Jacob Nordli Leirvik som gjester på noen av sporene. Innspillingen er gjort i Nyhavna Studio i Trondheim i januar 2023, og vi får 12 komposisjoner av Halse, som trakterer fiolin, synthesizer og vokal på platen.

Og i løpet av drøyt 35 minutter får vi lovende komposisjoner, og de starter med «room» med en nesten klassisk åpning med fler1e fioliner på hverandre, før Storløkken Åse kommer inn sammen med Halses synthesizer. Og hele veien fram til de avrunder med «room for more», og ringen er sluttet, tar Halse og musikerne oss med på en reise inn i hennes musikalske virke, som både inneholder klassiske elementer, litt electronica, rockesekvenser og fine jazzpartier.

Det er ingen tvil om at det foregår mye fin, musikalsk tenkning i hodet på den unge moldenseren. Og med en ytterst kompetent gjenga av unge musikere fra Trondheimsmiljøet, drar hun dette i land på en fin måte. Og det er hennes fiolinspill jeg legger mest merke til. Når hun går elektrisk til verks, minner hun mer om Michael Urbaniak enn Ola Kvernberg, noe som, muligens, har å gjøre med hennes bakgrunn i det klassiske, og at hun er en ung komponist som følger med på hva ungdommen lytter til. Og i de låtene hvor hun har med seg vokalist, skapes et originalt lydbilde som fungerer fint.

Alle låtene er, dessverre, ikke like interessante, og musikken er ikke mer nyskapende enn man kan forvente av en kreativ og ung musiker. Hun har en veg å gå før musikken blir oppsiktsvekkende, men jeg tror vi kan forvente mye fra den unge fiolinisten. Og musikerne hun har med seg gjør gjennomgående en strålende jobb, og da trekker jeg først og fremst fra Storløkken Åses fine gitarspill og de to trommeslagerne.

Jan Granlie

Tuva Halse (violin, synthesizer, vocals), Emil Storløkken Åse (guitar), Oda Steinkopf (bass), Veslemøy Narvesen (drums), Øyvind Leite (drums), Sara Fjeldvær (vocals), Jacob Nordli Leirvik (vocals)