Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

UMLAUT BIG BAND

«Nelson’s Jacket»
UMLAUT UMEP01-04

Umlaut Big Band hørte jeg første gangen på Hagenfesten i Sverige for to år siden. Da hadde saksofonisten Pierre-Antoine Badaroux transkribert låter fra 20- og 30-tallet fra gamle 78-plater, som ble framført for et ytterst dansevillig publikum. Ryktene kunne fortelle at han hadde skrevet ut mer enn 50 transkripsjoner fra gamle «steinkaker», noe som i seg selv er en stor prestasjon og litt av en jobb.

Nå har bandet kommet ut med en boks med fire EP-er, med musikk som Badaroux har transkribert.

Det starter med fire komposisjoner av banjoist, gitarist og arrangør Gene Gifford (1908-1970), opprinnelig skrevet for The Casa Loma Orchestra. Bandet kom opprinnelig fra Detroit, og var et av mange band som var en del av Jean Goldkette’s Orchestras and Attreactions. (Første gangen jeg spilte gjennom side A, spilte jeg den på vanlig LP-fart – 33rpm, og det hele låt tilbakelent og fint, noe som endret seg kraftig da jeg endret hastigheten til 45rpm).

Vi får servert «Blue Jazz», en spresk svinglåt, før «Black Jazz» overtar, og dansefoten er i gang. Side B gir oss to flotte svinglåter som også tenderer over i Tin Pan Alley-tradisjonen, «Maniac’s Ball» og White Jazz».

EP nummer 2 er viet John Nesbitt (1900-1935) og Will Hudson. To musikere man egentlig ikke vet så mye om, men komponere og arrangere kunne de. Hudson vet man ledet The Hudson-De Lange Orchestra på 30-tallet, mens Nesbitt var trompeter i McKinney’s Cotton Pickers før han gjorde arrangementer for bl.a. Fletcher Henderson og Don Redman.

Litt mer avanserte arrangementer her, men det er ingen tvil om at de unge musikerne fikser det, akkurat slik de ble laget for noen generasjoner siden. «Stop Kidding (Neckbones & Sauerkraut)» er først ut, en strålende swing-låt, før den mer kjente «Chinatown, My Chinatown overtar. Den er skrevet av Jorome & Schwartz, men her spillers den i Nesbitts arrangement. Og det går så det svirt i veggene, og alle musikerne gjør en strålende innsats, helt i tråd med hva forfedrene gjorde.

På B-siden får vi to Will Hudson-originaler, «Jazznocracy» og «Hocus Pocus», to låter som viste at Nesbitt var en habil komponist.

Tredje-EPen er viet pianisten Mary Lou Williams (1910-1981), en av jazzens viktigste kvinnefigurer. Her får vi Umlaut Big Bands versjoner av «Mary’s Idea», «Steppin’ Pretty», «Walkin’ and Swingin’» og «A Mellow Bit of Rhythm», fire låter som fremføres med stor respekt for opphavskvinnen. Williams var kjent for å bearbeide andres melodier og gjøre dem til sine egne, så også her. «Mary’s Idea» er opprinnelig «Corky, Cloudy», mens «Steppin’ Pretty» bruker et melodiriff fra trompeteren Earl Thompson, mens «Walkin’ and Swingin’» opprinnelig kommer fra Ben Webster.

Men alt fremføres med stil, og den som ikke har fått dansefot etter disse tre første platene, får det garantert når man setter på sisteplata.

På EP nummer 4 får vi fire komposisjoner av altsaksofonisten Benny Carter (1907-2003), alt gjort i Carters ånd.

Det starter med «Jazz Coctail» og det låter som om man hadde funnet mastertapene til originalinnspillingene fra 30-tallet (med unntak av knitring etc.) Dette er svingjazz gjort av unge frijazzentusiaster, som er nysjerrige på historien, og som spiller den gamle musikken med stor respekt.

«You Understand» er andre spor ut, og det låter som en gammel film. Nydelig! På B-siden finner vi utsøkte versjoner av «Symphony in Riffs» og «Scandal in A-flat».

Det fransk/svenske storbandet låter nærmest perfekt hele veien. Lyden er gjort veldig 1930-tall, og ingen av musikerne lar seg friste til å gå egne veier og «fleske til», men følger slavisk de transkripsjonene som Pierre-Antoine Badaroux har laget.

Dette er rett og slett blitt en veldig fin, hyggelig og solid gjennomført samling swingjazz, og ingen skulle tro at dette var en samling musikere som til daglig beskjeftiger seg med impro, frijazz og annen moderne musikk.

Jan Granlie

Pierre-Antoine Badaroux (as, mus.dir), Antonin Tri-Hoang (as, cl), Pierre Borel (ts, cl), Geoffroy Gesser (ts, cl), Benjamin Dousteyssier (bs, as), Brice Pichard (tp), Louis Laurain (tp), Emil Strandberg (tp), Fidel Fourneyron (tb), Bastien Ballaz (tb), Benoit Convert (g), Bruno Ruder (p), Joel Grip (b), Antonin Gerbal (dr)

Skriv et svar