Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

UNDER THE SURFACE

«Miin Triuwa»
JAZZ IN MOTION, JIM74750

Trioen Under The Surface består av tre generasjoner, nederlandske musikere som finner hverandre i en felles trang til å improvisere, der estetikk, poesi og ensemblespill spiller en stor rolle. Lytteren tas med til en nesten drømmeaktig virkelighet, og musikken ligger i et grenseland mellom det irsk/keltiske og jazz. Trioen er et nederlandsk prosjekt dannet av trommeslageren Joost Lijbaart, gitaristen Bram Stadhouders og vokalisten Sanne Rambags. Debutalbumet deres, «Under the Surface» ble utgitt på Challenge Records i 2017, og ble nominert til en Edison-pris. Deretter kom innspillingen «Trinity» i 2019, før de nå er tilbake med «Miin Triuwa» (Jeg er sann).

Og det er en relativt original og fin plate vi får servert. Trommeslageren Joost Lijbaart er en av Nederlands mest benyttede trommeslagere, og vi har hørt ham tidligere med saksofonisten Yuri Honing og i flere «ad hoc»-prosjekter i hjemlandet, mens gitaristen Bram Stadhouders har vært å høre med blant andre Nils Petter Molvær, Baroque Orchestration X, Sidsel Endresen, Jim Black og mange flere. Vokalisten Sanne Rambags er den av de tre jeg ikke har hørt tidligere, men som er en av de vokalistene i Europa man skal holde øye med. For hun har en nydelig stemme som passer perfekt inn i den litt drømmende musikken trioen fremfører. Hun medvirker i en rekke musikalske prosjekter i hjemlandet, og hun har vært å høre med musikere som den franske cellisten Vincent Courtois, den nederlandske pianisten Martin Fondse og den norsk/islandske gitaristen Oddrun Lilja Jonsdottir.

Både Lijbaart og Stadhouders må nesten regnes som veteraner på den nederlandske jazzscenen. Og selv om Rambags er den yngste av de tre, stiller hun seg overhodet ikke i bakgrunnen i dette prosjektet. For det er hennes stemme, hvor tekstene fremføres på oudnederlandsk (gammelnederlandsk), som er frontelementet i musikken. Hun har en nydelig stemme som, spesielt når hun beveger seg i de høyere registrene, blir drømmende og vakker. Og hennes stemme ligger ikke så veldig langt unna den irske vokalisten Enya. Men forskjellen fra Enya og hennes tidlige band, Clannad, til Lijbaart og Stadhouders er relativt stor, siden dette er to av Nederlands beste jazzmusikere i dag, og som bruker jazzen som «bakteppe» for denne musikken.

Lijbaarts trommespill er som skapt til denne musikken, og han legger seg tett på den irske/keltiske måten å spille på, med den friere jazzen som bakgrunnselement. Og Stadhouders gitarspill er svevende, der det skal være det, og fritt og fint der det passer. Og hele veien ligger han tett på de to andre med nydelige kommentarer og innspill.

Hele veien er det det irsk/keltiske som dominerer det musikalske, selv om Stadhouders står som komponist til alle låtene, og at han innimellom går utenom det irsk/keltiske og beveger seg til andre steder i verden, som i den annerledes og fine «Sunna Wiisheida» og sistesporet «Thiin Stemma Skelle In Ewon», som er en ytterst vakker låt basert på en tradisjonell Tajik-melodi fra fjellområdene mellom Kina, Afghanistan, Usbekistan og Kyrgyzstan. Alle tekstene på gammelnederlandsk er skrevet av Rambags, og er, heldigvis, gjengitt både på originalspråket, nederlandsk og engelsk i coveret.

Dette er rett og slett blitt en strålende plate, som jeg var litt skeptisk til før jeg satte den på. Og det er nettopp det som er så deilig med å skulle anmelde plater. I mange tilfeller aner man ikke hva man får før man har satt platen i spilleren første gang. Ofte blir opplevelsen av slike plater et skuldertrekk før platen havner i «den store bunken», men andre ganger, som i dette tilfellet, blir innspillingen værende i spilleren lenge. Den blir spilt mange ganger før man setter seg ned for å forsøke å si noe om hva man mener om innholdet. Og i dette tilfellet har musikken vært med på å gjøre skriveopplevelsen til en stor glede.

Både Lijbaart og Stadhouders overrasker stort med denne platen. Jeg har hørt begge i en rekke andre sammenhenger, både spennende, og ikke fullt så spennende sammenhenger. Men denne gangen har de virkelig skutt gullfuglen med å samarbeide med Sanne Rambags som synger som en engel i levende live!

Så mitt råd til klubb- og festivalarrangører rundt om i hele verden, er at man skal booke denne trioen. I de vanskelige tidene vi lever i akkurat nå, vil denne innspillingen være til trøst og støtte i disse vanskelige tidene, og den får, i alle fall meg, til å ta en pause fra å tenke på forrykte Putin og hans «lagkamerater», og la tankene bevege seg til helt andre, og mye vakrere ting, enn den meningsløse krigen.

En nydelig plate!

Jan Granlie

Sanne Rambags (v), Joost Lijbaart (dr, perc, glockespiel, harmonium), Bram Stadhouders (g, el.b, lyre, p, synth, wurlitzer, harmonium)

Skriv et svar