Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

US4

«My Scandinavian Blues – A Tribute To Horace Parlan»
STUNT STUCD 16012

Historien om den nå 85-årige pianisten Horace Parlan er et eventyr. Fra Pittsburg via New Yorks hotteste jazzliv til et lite hus på landet i et smilende bakkelandskap på Sjælland i Danmark omgitt av kaklende høner og spinnville katter, og nå på et hyggelig aldershjem, hvor personalet steller godt med den nesten helt lamme og blinde pianisten. Alltid med musikk og kærlighet i nærheten.

Prosjektet «My Scandinavian Blues» viser akkurat hvor mye medmusikantene setter pris på den amerikanske pianisten, som ble født i Pittsburgh den 19. januar 1931, og som flyttet til Danmark i 1973.

Han er nok mest kjent for sin medvirkning i Charles Mingus sine prosjekter «Mingus Ah Um» og «Blues & Roots», men han markerte seg også sterkt i samspill med Archie Shepp, Gene Ammons, Eddie «Lockjaw» Davis, Lou Donaldson, Booker Ervin, Dexter Gordon, Roland Kirk og en rekke andre fra gullalderen i amerikansk jazz.

På innspillingen «My Scandinavian Blues» møter vi saksofonisten Tomas Franck, pianisten Thomas Clausen, bassisten Jimmi Roger Pedersen og trommeslageren Adam Nussbaum med vokalisten Sinne Eeg som gjest på noen låter.

Alle komposisjoner på platen er gjort av Parlan, og de er gjort i perioden 1960 til 1999.

Det som, dessverre, legger en demper på en ellers strålende innspilling er gjennomgående en litt «70-talls-låt» på bassen, som ikke passer så godt inn sammen med resten av bandet. Det låter litt for glatt og smooth, mens resten av musikken er fantastisk.

Spesielt gjelder det tenorsaksofonisten Tomas Franck, som må være en av verdens beste tenorsaksofonister innenfor bop-tradisjonen i dag, men som får altfor lite oppmerksomhet. Riktignok spiller han en del på Montmartre og JazzCup i København, men han spiller såpass bra at han kunne spilt fletta av enhver amerikansk bop-saksofonist i dag.

Thomas Clausen er den perfekte pianisten i å hylle Parlan. Han har et behagelig anslag, og hans teknikk er solid og behagelig å lytte til.

Trommeslageren Adam Nussbaum har i mange år frekventert diverse band i Skandinavia, og hver gang er han med på å løfte de banda han jobber med. Så også her, hvor hans spill er suverent.

Jimmi Roger Pedersen er en dyktig bassist, og finner seg vel til rette i dette selskapet, og hadde det ikke vært for den dårlige basslyden, så hadde platen fått topp karrakter.

I de sporene hvor Parlans favorittvokalist, Sinne Eeg deltar, beviser hun, nok en gang, at hun er en av de beste streitvokalistene i dagens jazz. Hun har et behagelig foredrag og hennes stemme er som bygd for de gode ballader.

I det hele tatt er dette, hvis man ser bort fra basslyden som noen burde ha gjort oppmerksom på i produksjonsprosessen, blitt en strålende plate. Parlan skrev fine komposisjoner, som på «My Scandinavian Blues» blir tatt hånd om på beste måte, og som hele veien viser stor respekt for den store pianisten og komponisten Horace Parlan.

I tillegg til CDen medfølger det også en DVD med opptak av seks låter fra innspillingen.

Jan Granlie

Sinne Eeg (v), Tomas Franck (ts), Thomas Clausen (p), Jimmi Roger Pedersen (b), Adam Nussbaum (dr)

Skriv et svar