Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VESTBO TRIO

«Reflector»
DALI

Danske Vestbo Trio er et litt bortgjemt dansk band som siden 2012 har utgitt fire album med stilsikker og karakteristisk musikk med mange elementer av blues. Og med sitt femte album, hvor de har invitert med vokalisten Bjørn Fjæstad, som mange i Danmark kjenner fra bandet Baal, men også fra teaterscenen og fra fjernsynet. Og når man ser navnet på vokalisten, så kan jeg nesten sette noen kroner på at han har sine aner fra Norge, og en av de østlige bygdene rundt Mjøsa.

I trioen finner vi gitaristen Michael Vestbo, trommeslageren og perkusjonisten Eddi Jarl og bassisten Jesper Smalbro, og ingen av disse har tidligere blitt særlig fremhevet på den danske jazzscenen for sitt arbeid, noe jeg synes er litt merkelig, særlig med bakgrunn av den nye platen «Reflector».

Dette er en utgivelse som, selvsagt, kommer på 180 gram «luxery vinyl», og vi får 11 låter, hvor trioen har laget de fleste, mens «My Blue Wave» er gjort av Kurt Wagner, «To Make You Feel My Love» er gjort av Bob Dylan, «If You Og Away» er gjort av Jaques Brel og Rod McKuen, mens «The Healing Day» er gjort av Bill Fay. Det vil si at alle låtene de fire låtene hvor Fjæstad medvirker, er coverversjoner av andres komposisjoner.

Og det starter med blues i en typisk amerikansk gitarbluestradisjon. Men jeg merker fort at det er noe mer i denne musikken enn det meste man får fra Sydstatene i USA av slik musikk nå om dagen. Men har du hyllene fulle med Ry Cooder-plater, så er det muligens du føler deg hjemme med denne musikken. Det er ikke like «americana» som de vi kjenner fra andre siden av havet, for det blir noe skandinavisk og åpent i en del av musikken som gjør trioen til noe særegent.

Gitarist Michael Vestbo er en dyktig gitarist, som kjenner hele blueshistorien. Men han kopierer ikke sine amerikanske forbilder selv m vi kjenner igjen flere deler av musikken. Jeg synes han spiller personlig og fint, og sammen med et tett, fint og kreativt komp, blir dette en samling med utmerket bluesmusikk man ikke hører hver dag.

Men det er i de fire låtene hvor Bjørn Fjæstad er med som gjest at dette virkelig utmerker seg. Han har en utmerket bluesstemme, som kan minne kanskje mest om svenske Freddie Wadling, men også en litt lys Tom Waits og med et snev av Captain Beefheart, men aller mest som en personlig og fin bluessanger som bidrar til å gjøre platen til en nydelig musikalsk opplevelse. I Wagners «My Little Wave» er hans bidrag aldeles nydelig, og låten får en avslappet stemning hvor man nærmest føler varmen og følelsen av å sitte under et tre i skyggen med et strå i munnen. Bob Dylans «To Make You Feel My Love», som er å finne på albumet «Time Out of Mind» fra 1997, men som Billy Joel fikk en kjempehit med. Etter min mening blir denne gjort adskillig mer personlig og «nær» enn både Dylans versjon og Joel, med fint og releativt enkelt ensemblespill og en følsom og nær vokal.

«If You Go Away» er en gammel släger som er gjort både av Dusty Springfield, Frank Sinatra, Neil Diamond og Shirley Bassey. Men den vi versjon en vi får her går langt utenpå alle disse på grunn av Fjæstads strålende vokal, mens «The Healing Day», gjort av Bill Fay, fra hans album «Life Is People» fra 2012, er en deilig og fin låt vi ikke kjente særlig godt fra før. It’ll be okay / On the healing day / No more goin’ astray / On the healing day / Yeah we’ll find our way / On the healing day / To where the children play / On the healing day. Det finnes et håp der ute om at alt vil bli bra en dag! Og her får vi et nydelig komp som er ytterst kreativt, og som (nesten) kunne gått inn på Tom Waits utmerkede plate «Swordfishtrombones» fra 1983, ett av geniets mesterverk.

Dette er blitt en deilig, orgiginal, kreativ og velspilt bluesplate, som i de låtene hvor man har med Bjørn Fjæstad på vokal, tar opp arven etter Freddie Wadling (1951-2016) på en strålende måte.

Anbefales på det sterkeste!

Jan Granlie

Michael Vestbo (g), Eddi Jarl (dr, perc), Jesper Smalbro (b), Bjørn Fjæstad (v)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.