Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VILLE LÄHTEENMÄKI TRIO

«Introducing: Ville Lähteenmäki Trio»
ULTRAÄÄNI RECORDS, ULTRA-042

Jeg kjente ikke så godt til denne trioen før denne kassetten ramlet ned i postkassen. Det eneste jeg vet er at trioen ledes av den finske bassklarinettisten Ville Lähteenmäki, og med seg har han bassisten Nicolas Leirtrø, som mange kjenner fra bandet I Like To Sleep, og trommeslageren Trym Saugstad Karlsen. De tre møttes på «jazzlinja» i Trondheim, og i følge ryktene, har akkurat vært på turné i Finland.

Musikken er delt inn i to sekvenser, «Side A» og «Side B» på rød kassett, og den er produsert i kun 80 eksemplarer, som bør havne hos alle som er utstyrt med kassettspiller fortere enn svint.

For musikken vi får servert på denne kassetten er strålende! Lähteenmäki er en strålende bassklarinettist, som bruker instrumentet til alt det er skapt for. Og med en bluesaktig tone, som nærmer seg Albert Aylers altsaksofonspill og Eric Dolphy på det friskeste. Og med Nicolas Leirtrø på bass er den rollen i de aller beste hender. Han har de senere årene utviklet seg til en glimrende bassist, ikke veldig ulikt hvordan Ingebrigt Håker Flaten trakterer instrumentet. Han er en solid pusher i ensemblespillet, og når han slipper til som solist, er det alltid en mening i spillet, og hele veien fascineres man av hans enorme energi. Og bak fungerer Saugstad Karlsen som en god pådriver til de andre. Hans spill minner litt om hvordan salige Jon Christensen spilte, særlig synes jeg cymbalspillet ligner. Og som trio fungerer dette svært godt, med tre relativt unge musikere som virkelig leverer energisk og strålende musikk.

«Side A» er et praktfullt bevis på at dette er tre musikere som har en felles forståelse for hva de vil med musikken, og med nok en treblåser fra Finland som har enormt mye å melde.

«Side B» starter med Saugstad Karlsens som har en ytterst fin trommeintro, før de andre kommer inn med et fint tema som swinger «grasalt». Så, etter ca. ni minutter, skifter stemningen totalt. Først trodde jeg låta var slutt, men før jeg rakk å sjekke, kom bassen smygende i bakgrunnen, og det var bare å sette seg rolig tilbake. Nå gikk trioen over i balladetempo, og akkurat slik vi elsker bassklarinetten. Her er røttene tilbake til 60-tallet, men med framtiden rett foran øynene. De tre tar det beste fra for eksempel Eric Dolphy og flytter musikken og «tradisjonen» inn i vår tid, og avleverer et triospill jeg ikke kan huske siden The Things virkelige glansdager. Og jeg blir varm langt inn i sjela av hva de tre leverer. Og helt mot slutten fornemmer jeg at de så vidt er innom den gamle slägeren «Moon River», på deres helt egen måte

Nydelig spill fra alle tre, og pur glede i heimen ved avspillingen både første, andre, tredje og fjerde gang.

Dette er blitt en fantastisk innspilling med tre musikere med base i Trondheim, som bør få slippe til på enhver jazzklubb og jazzfestival i lang tid framover. Rett på, ingen staffasje – og grådig tøft!

Jan Granlie

Ville Lähteenmäki (bcl), Nicolas Leirtrø (b), Trym Saugstad Karlsen (dr)

.

Skriv et svar