Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VINICIUS CANTUÁRIA

«canta Antonio Carlos Jobim»
SONG X JAZZ SSC 1428

Alle som har en viss interesse for hvilken musikk man spiller i Brasil, kjenner Antonio Carlos Jobim. I jazzkretser er det kanskje mest saksofonisten Stan Getz som har gjort hans navn kjent, og gjerne sammen med vokalisten Astrud Gilberto.

Gitaristen Vinicius Cantuária, er en av de som følger arven etter Jobim videre. Gjennom en rekke innspillinger (den første kom i 1982), har han fremmet den brasilianske musikken fra sitt tilholdssted i New York. Han er født i Amazonas, i byen Manaus, men vokste opp i Rio de Janeiro. Etter at han flyttet til New York har han samarbeidet med bl.a. Arto Lindsay, Bill Frisell, Brian Eno, Laurie Anderson, Brad Mehldau, Marc Ribot, David Byrne med flere.

På «canta Antonio Carlos Jobim» samarbeider han med forskjellige musikere, bl.a. vokalistene Joyce og Melody Gardot og gitaristen Bill Frisell, pluss flere strengeutøvere utøvere fra hjemlandet, og pianisten Ryuchi Sakamoto.

Innspillingene er gjort i Tokyo i 2013, og i Brasil i 2014, og er tilegnet Antõnio «Tom» Carlos Brasileiro de Almeida Jobim (25. januar 1927 – 8. desember 1994).

Hele platen er neddempet og vakker, og det meste har en helt annen atmosfære enn den man får når man putter på de gamle skivene med Getz/Gilberto.

Cantuária har en behagelig stemme, og hans gitarspill er sobert og passer perfekt til stemmen. Litt «løft» i stemningen blir det først på fjerdesporet, «Só danco samba» som er en duo mellom Cantuária og Bill Frisell.

Mest kjent er nok det niende sporet «Garota de Ipanema» («Girls from Ipanema»), som låter strålende sammen med gitaristen Ricardo Silveira og «Insensalez» som han gjør sammen med vokalisten Melody Gardot.

Hele veien er dette usedvanlig behagelig sommermusikk, som kan settes på samtidig med høyfjellssola, for at man i det hele tatt skal få en slags sommerfølelsene tilbake, etter en altfor lang og kald forsommer.

Jan Granlie

Vinicius Cantuária (v, g, perc), Joyce (v), Malody Gardot (v), Chico Pinheiro (g), Bill Frisell (g), Celso Fonseca (g), Ricardo Silveira (g), Jyoji Sawada (b), Ryoji Orihara (b), Ryuchi Sakamoto (p), Ayumi Hashimoto (c)

Skriv et svar