Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VIVIAN BUCZEK

«Ella Lives»
PROPHONE PCD168

Den 25. april i år ville vokalisten Ella Fitzgerald fylt 100 år. Og det markeres over store deler av den jazzinteresserte verden med hyllestkonsert og plater. En av de som har grepet fatt i Fitzgeralds låter, er den svenske vokalisten Vivian Buczek. I Sverige har Buczek et relativt stort navn, men for oss på andre siden av kjølen eller 20 minutter på andre siden av broen, er hun ikke like kjent. Hun kommer fra Malmø og har polske røtter, og gjennom årene har hun gjort 11 plater, hvorav hyllesten til Ella er sammen med pianisten Martin Sjöstedt, bassisten Niklas Fernqvist og trommeslageren Johan Löfcrantz, pluss at hun har invitert inn gjestene Mattias Ståhl (vibrafon), Fredrik Lindgorg (bassklarinett og tenorsaksofon), sin tidligere samarbeidspartner Peter Asplund (trompet) og Karl-Martin Almqvist (tenorsaksofon) på noen låter.

De første gangene jeg hørte gjennom denne innspillingen, hadde jeg litt problemer med stemmen til Buczek. Jeg følte ikke at den passet altfor godt inn i dette stoffet, og at det ble litt for mye «restaurantmusikk» ut av det. Men etter noen gjennomkjøringer, bedret det seg, og jeg oppdaget at Buczek har en stemme som, riktignok ligger litt på siden av Fitzgerald, noe som er helt ok. For dermed snakker vi ikke om noen kopi av «dronningen», men en selvstendig vokalist som gjør låter Fitzgerald var kjent for, med egen integritet.

Vi får en rekke komposisjoner fra den amerikanske sangboken, gjort av blant andre Cole Porter, Duke Ellington, Jerome Kern, Gerswin/Gerswin, Ray Noble, Errol Garner og Mercewr Ellington, og fremføringene er hele veien gjort på Buczeks egen måte. Spesielt kan jeg like arrangementene i de låtene hvor Mattias Ståhl medvirker, som for eksempel den fine balladen «Prelude To A Kiss» av Ellington/Gordon og Mills.

Men sjekk den ut. Blant alle hyllestplatene til Ella Fitzgerald som er kommet til nå i år, så er dette en av de mest hørverdige.

Jan Granlie

Vivian Buczek (v), Martin Sjöstedt (p), Niklas Fernqvist (b), Johan Löfcrantz (dr), Mattias Ståhl (vib), Fredrik Lindgorg (bcl, ts), Peter Asplund (tp), Karl-Martin Almqvist (ts)

Skriv et svar