Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VOK ENS & JOHN DEREK BISHOP

«Sentient»
JAZZLAND RECORDINGS

John Derek Bishop har i flere år gjort seg bemerket som en spennende stemme på den alternative elektroniske musikkscenen i Norge. Både under eget navn og under aliaset «Tortusa». Vok Ens ga ut sitt debutalbum i 2021. Dette er seks improviserende vokalister som møter en musiker med mulighet til å manipulere den allerede utforskende vokalen. Bishops live-sampling av vokalistene bearbeider spontant opptakene til nye lyder og teksturer. Nyanser i kvinnestemmen, tekstlig improvisasjon og harmonier møter et hardere elektronisk uttrykk. Albumet ble spilt inn i en intens innspillingsperiode på ulike spillesteder i Stavanger høsten 2020, og er mye mer et helhetlig verk enn en samling på 11 låter.

Vok Ens består av vokalistene Andrea Opdal, Anna Klungre, Dorothea Økland, Emilie Eie, Isabelle Kongshaug og Karoline Karlsen. Tidligere gikk de under navnet Bjersted Vokalensemble, og de ble startet i 2018 i Stavanger – sannsynligvis som en del av studiene ved universitetet i Stavanger.

På internett kan man blant annet lese følgende om ensemblet: «I tillegg til å være fritt improviserende leker de seg med tekst, rammer og arrangementer. Ensemblet jobber mye med nyanser i stemmen, ulik bruk av den, og oppleves derfor som kontrastfylt. Det kan oppstå både melodiske lydlandskap, støy og groove i ensemblet. I tillegg til sine egne prosjekter har de også medvirket i større konsert-oppsetninger med Bjersted Jazzensemble og Tor Yttredal, Efrain Toro, Tore Johansen, Kirsten Bråten Berg og Arild Andersen.

Og det er en spennende drømmereise vi får være med på. Fra før har vi i Norge blant annet vokalensemblet Trondheim Voices, og jeg føler at Vok Ens ligger mye nærmere dem, enn for eksempel danske IKI, selv om alle tre ensemblene har litt de samme ideene og utgangspunkt. Og med Bishops kreative live sampling av stemmene, blir dette en ytterst spennende opplevelse, som jeg mer enn gjerne ville ha hørt i en kirke eller et kunstgalleri.

Vokalistene legger mye i hendene på Bishop, og han tar imot med åpne armer, og gjør dette til noe som er mye mer enn kun en vokalplate. Her blir stemmene manipulert, vridd på og gjort til en helhet på en fremragende måte, og det er bare å lene seg tilbake og nyte. Dette er et ungt vokalensemble som har framtiden foran seg, og samarbeidet med Bishop bør ikke bli en engangsforetredelse.

Vakkert, spennende, kreativt og interessant.

Jan Granlie

Andrea Opdal (v), Anna Klungre (v), Dorothea Økland (v), Emilie Eie (v), Isabelle Kongshaug (v), Karoline Karlsen (v), John Dewrek Bishop (live sampling)

Skriv et svar