Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

WES MONTGOMERY

«The Montgomery Brothers»
AMERICAN JAZZ CLASSICS 99026
[GJENUTGIVELSE]

John Leslie «Wes» Montgamery, ble født den 23. mars 1926, og døde 15. juni 1968. Han regnes som en av de største jazzgitaristene og en av de viktigste bidragsyterne til kunstarten jazzgitar ved siden av Charlie Christian.

Som man kan se ut av tittelen på denne innspillingen, så vokste han opp i en musikalsk familie, med brødrene Buddy (pianist) og Monk (bassist). Wes var autodidakt og lærte seg aldri noter. I stedet utviklet han sin egen spillestil, som i ettertid nesten er blitt en bibel i jazzgitarspill.

På «The Montgomery Broters» får vi servert de to innspillingene «The Montgomery Brothers» pluss, som bonus, albumet «The Wes Montgomery Trio».

På førstenevnte møter vi han i samspill med de to brødrene, pluss trommeslageren Lawrence Marable, mens vi på den andre innspillingen møter han med organisten Melvin Rhyne og trommeslageren Paul Parker.

Helt fra første tone i «D-Natural Blues (aka Monterey Blues)» og til siste tone i Montgomerys «Jingles» er dette strålende musikk. Dette er musikere som kan kunsten å swinge på den gode, gamle måten, og i dag er det faktisk ikke mange som takler å spille slik musikk på gitar på en tilfredsstillende måte.

Vi får noen få låter av Wes Montgomery, en av broren Buddy, pluss en rekke mer eller mindre standarder, bl.a. fine versjner av «Lover Man», «’Round Midnight», «Yesterdays», «Satin Doll og «Whisper Not», og hele veien møter vi en ytterst vital og pågående gitarist som har det tekniske i blodet, og som behersker instrumentet fullt ut.

Andredelen, «The Wes Montgomery Trio» blir litt annerledes enn førstedelen, mest på grunn av bruken av orgel. Men det er vel nesten ingenting som kan swinge like godt som et pågående orgel og en dertil egnet gitarist, så dette fungerer.

De to brødrene følger også godt på, hør for eksempel på Buddy Montgomerys spill på andresporet «June In January», strålende! Og hele veien er dette blitt en flott demonstrasjon på at hardtswingende gitarjazz fungerer!

Anbefales!

Jan Granlie

Wes Montgomery (g), Buddy Montgomery (p), Monk Montgomery (b), Lawrence Marable (dr), Melvin Rhyne (org), Paul Parker (dr)

Skriv et svar