Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

WHIRL

«Revolving rapidly around an axis»
dENK002

Plateselskapet dENK er mest kjent for å utgi fritt improviser musikk, utgitt av noen av de mest interessante musikere innenfor denne stilarten i Europa.

I trioen Whirl møter vi to nordmenn og en nederlender i ni låter spilt inn «på sparket» I Trondheim I mars 2014.

Whirl består av saksofonisten Tobias Delius (som vi også kjenner frå bl.a. ICP Orchestra) og de to normennene Adrian Fiskum Myhr og Henrik Munkeby Nørstebø (fra bl.a. Skadedyr og Lana trio). De tre spilte sammen første gang i Berlin i 2012, og skjønte fort at dette måtte bli mer enn et engangstilfelle. Siden den gang har de turnert i Ungarn, Slovenia, Østerrike og Norge, og utviklet sin sterke musikalske kobling ytterligere. De spiller ekspressiv improvisert musikk og blander eksplosiv frijazzestetikk, mikrotonale klangutforskninger og spontane avstikkere på en fryktløs måte. Gjennom et så enkelt grep som å fjerne trommene fra den klassiske frijazzbestningen skapes utgangspunktet for at et friskt bandsound og en slags improvisert kammerfrijazz tar form.

I anmeldelser av Lana Trio, har vi tidligere skrytt nestem hemningsløst av trombonisten Henrik Munkeby Nørstebø. Denne skryten kan vi bare fortsette med, etter å ha lyttet på «Revolving rapidly around an axis» noen ganger. Og når han har fått med seg saksofonisten og klarinettisten Tobias Delius, en av europas mest spennende frijazzmusikere, og bassisten Adrian Fiskum Myhr på laget, så får vi en frijazzkonstellasjon det lukter svidd av.

For den med piggene ute og med kilovis med fordommer overfor fritt improvisert musikk, så vil jeg anbefale å lytte godt til denne innspillingen. Innimellom får vi servert en hel del blues, dog med en litt annen atitude enn det vi får fra sydstatene, men uansett bluesbasert musikk som swinger på sin helt særegne måte.

Det er Nørstebø som i stor grad driver det hele framover, men uten Delius’ kommentarer og Myhrs stoiske ro bak bassen, så hadde dette ikke blitt like interessant.

Ei spennende plate fra tre viktige stemmer i den europeiske frijazzmusikken.

Jan Granlie

Tobias Delius (s, cl), Adrian Fiskum Myhr (b), Henrik Munkeby Nørstebø (tb)

Skriv et svar