Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

YOKADA

«Stillness & Sirens»
DISORDER 07

Yokada er en svensk trio bestående av pianisten Alexander Zethson, bassisten Johan Berthling og trommeslageren Johan Holmegaard. Alle tre har de senere årene gjort seg sterkt bemerket innenfor flere deler i den nyere delen av det svenske jazzlandskapet, som i Angles 9, Goran Kajfes Tropiques, Fire! Orchestra og Je Suis!, for å nevne noen få.

De har spilt sammen i flere konstellasjoner tidligere, men aldri som trio, og nå har de møttes i studio for å gjøre sju komposisjoner av Zethson, som viser mest «stillness» og ikke like mye «Sirens».
Men det er slik Alexander Zethson lager musikk. Hans soloplate, «pole of inaccessibility», som kom i 2016, ble egentlig i stilleste laget for oss her på salt-peanuts.eu (hele anmeldelsen kan leses HER), men i selskap med Berthling og Holmegaard får musikken mer muskler og substans.

Zethson er en glimrende pianist, som har en egen hang til det meditative. Og når dette kombineres med den typisk nordiske stemningen, så blir det vakker musikk. Zethsons pianospill er influert av hele den svenske jazzhistorien siden Jan Johansson og opp til Esbjörn Svensson (hør bare på tredjesporet «marbles»), men han har sin helt klare personlige stemme i det han gjør, som i åpningssporet «Portrait of a Portrait», eller fjerdesporet «faceless». Det ligger nok en klassisk pianist og lurer i bakhodet på Zethson, for mange av de «vendingene» og frasene han spiller har klare, klassiske tilsnitt.

Bassist Berthling er en musiker man nesten kan sette i en hvilken som helst sammenheng, og han tilfører bandet nerve. Han er en lydhør bassist som har en fin tone i «hornet», samtidig som han er en personlig musiker. Og bakerst sitter Holmegaard og pisker de andre framover der det er behov for «et spark i reven». Han er også ytterst lydhør i sitt spill, og tar aldri over for Zethson i hans melodiføringer.

«Stillness & Sirens» er blitt et fint album i de typisk nordiske tradisjoner, og hvis e.s.t. hadde hatt behov for en avløser, så er kanskje disse tre musikerne de rette for oppgaven.

Jan Granlie

Alex Zethson (p), Johan Berthling (b), Johan Holmegaard (dr)

Skriv et svar