Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

YOSEF-GUTMAN LEWIS

«Soul Song»
SOUL SONG RECORDS

Da den sørafrikanskfødte bassisten Yosef-Gutman Levitt reiste til Boston for å studere ved Berklee College of Music, møtte han en rekke likesinnede sjeler der. En av dem, gitaristen Lionel Loueke, som opprinnelig kom fra vestafrikanske Benin, hadde kommet til Berklee fra Paris. Etter å ha flyttet til New York, fortsatte de to å spille sammen med ukentlige spillejobber i Brooklyn. Veiene deres skilte lag: Loueke ble en av de mest ettertraktede musikerne i vår tid, og signerte med Blue Note, og begynte å spille med de «store» stjernene. Levitt forlot musikkbransjen, giftet seg, stiftet familie, fikk suksess som teknologigründer og flyttet til Jerusalem i 2009 etter en åndelig gjenfødelse. I 2018 vendte han tilbake til musikken og begynte å skape sin særegne stemme på den femstrengs akustiske bassgitaren, hans musikalske visittkort. Han ble gjenforent med Loueke etter mange år, og fikk han med som en naturlig samarbeidspartner på sitt nye album Soul Song. Albumet gjenspeiler en gjensidig kjærlighet til musikk spilt fra hjertet, og gjerne med røtter i det akrikanske, med melodier klart og lyrisk uttrykt. Pianisten Omri Mor og trommeslageren Ofri Nehemya fullender kvartetten. Sporene er først og fremst Levitt-originaler skrevet og arrangert sammen med produsent Gilad Ronen. Levitt spiller hovedsakelig «ståbass», og har valgt rollen med å akkompagnere Loueke i stedet for å prøve å dele den melodiske hovedrollen. De tre, uten Loueke, var også musikerne på Levitts plate Upside Down Mountain som kom i fjor, og som fikk god omtale her på salt peanuts*.

De senere årene har vi hørt Loueke i en rekke forskjellige sammenhenger. Han har spilt musikk av John Zorn, han har spilt mede Herbie Hancock, Terence Blancard, Jeff Ballard, Angelique Kidjo, Kenny Barron, Chick Corea & Steve Gadd, Dave Holland, Joe Lovano, Esperanza Spalding, Michel Portal og en rekke andre, og hans gitarspill, med klare røtter i den vest-afrikanske musikken, passer han som hånd i hanske i (nesten) alle jazzsammenhenger.

På denne platen får vi 14 komposisjoner, som er som skapt for sommeren, når den endelig dukket opp her i nord. Louekes ytterst behagelige gitarspill er som skapt for årstiden, og med Levitts fine bass-spill, Nehemya neddempede og fine trommespill og Mors sobre og sommerlette pianospill, blir dette en plate som skal spilles når det dukker opp truende skyer i vest, som disse fire musikerne, med letthet, jager over fjellene og vekk.

Ytterst behagelig og fint!

Jan Granlie

Yosef-Gutman Levitt (bass), Lionel Loueke (guitar), Omri Mor (piano), Ofri Nehemya (drums)

Skriv et svar