Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MADS THORSEN QUARTET

«Sad Tetrehedron»
GATEWAY

Etter en del års pause er gitaristen Mads Thorsen tilbake med nytt album i eget navn og med eget materiale. På denne innspillingen utforsker han den klassiske gitar/tenorsaksofon- kvartettens lydbilde, og med medmusikanter som tenorsaksofonisten Thomas Hass, bassisten Anders Fjeldsted og trommeslageren Henrik Holst Hansen, får vi en behagelig musikalsk opplevelse gjennom de åtte komposisjonene.

En tetrahedron er universets minste byggestein, en pyramide med like lange sider, som vår verden er bygget opp på. Og det er dobbeltheten mellom det helt enkle og det kompliserte som er ideen bak disse låtene, som ble innspilt på vårparten i 2020.

Og de starter med den tilbakelente og behagelige «Medium Elvin», og fram til de avrunder med «Shimmery Eye», får vi en ytterst behagelig lytteropplevelse fra fire utmerkede, danske musikere, som jeg føler finner hverandre godt på denne platen.

Og det er nettopp det klassiske samspillet mellom gitar og tenorsaksofon som gjør platen behagelig. Musikken befinner seg godt plassert i 60-tallet, så det er ingen ny oppfinnelse vi får være med på, men en fin og behagelig reise inn i Thorsens gitarverden, hvor man finner både Wes Montgomery og Jim Hall, for å nevne kun to som åpenbart må være inspirasjonskilder. Men han nøyer seg ikke med å oppholde seg i nærheten av disse to. På noen låter, som for eksempel på «Hikikomor Glory», får vi et mer rocka uttrykk, mest på grunn av trommespillet, som er med på å gjøre innspillingen variert og fin. Og her skal man også legge merke til Hass’ drivende gode saksofonspill. Thorsen er en dyktig gitarist og komponist, og hans evne til å lage musikk som det nesten er umulig å ikke like, er påtagende.

Thomas Hass er en av Danmarks beste tenorsaksofonister innenfor denne musikkstilen, og her synes jeg han leverer strålende spill hele veien. Han har opp gjennom årene utgitt en rekke gode plater, men egentlig aldri har gitt han den æren han har fortjent, både gjennom band som The End, Page One og flere egne utgivelser. Anders Fjeldsted er en bassist som stadig dukker opp på de mer «streite» jazzklubbene i København, så som JazzCup og Pardise, og er alltid en god støtte for de andre musikerne han samarbeider med, mens Henrik Holst Hansen også er en av de mange musikere tyr til da de trenger en solid «sisteskanse».

Og sammen har de laget en utmerket plate, som gi kvartetten en rekke spillejobber framover når Danmark nå har gjenåpnet for konserter igjen.

Jan Granlie

Mads Thorsen (g), Thomas Hass (ts), Anders Fjeldsted (b), Henrik Holst Hansen (dr)

Skriv et svar