Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ZAKS

«Live At 5e»
ILK 258CD

Spillestedet 5e i Kødbyen i København, rett nedenfor Vesterbro, er et yndet sted for venner av den frittgående jazzen. Her holder trommeslageren Kresten Osgood hver mandag, gjennom hele året, jazzkonserter. Fire til seks band hver mandag, og det må innrømmes at det, særlig i vintermånedene, kan være en utfordring å holde ut en lang kveld på 5e, for isoleringen og oppvarmingsmulighetene er relativt begrensede i det spartanske lokalet, som ser ut som en dobbllgarasje, mye mer enn en staslig jazzklubb.

Men det forhindrer ikke et trofast publikum å møte opp, hver mandag, i bydelen som er i ferd med å bli den hippeste i København, med en rekke fine restauranter og sjenkesteder.

Under Copenhagen Jazz Festival er 5e spillestedet hvor artistene tilknyttet musikerkollektivet ILK, har sin base. Under festivalen i 2014, fikk man mulighet til å høre altsaksofonisten Jesper Zeuthen, pianisten Jacob Anderskov, bassisten Jeppe Skovbakke og trommeslageren Rune Kielsgaard på klubben. Datoen var 13. juli, jeg kan huske at varmen lå som et lokk over «kongens by», og på 5e vekslet man på å sitte inne for å høre musikken og sitte utenfor med en «kold en» og en matbit.

Men da denne kvartetten entret scenen, var det relativt mye folk innenfor skyvedørene. Og vi fikk sju låter, komponert der og da, kalt «Zaks 1» til «Zaks 7».

Musikerne i denne, for anledningen, sammensatte kvartetten, er blant de mest spennende i det danske jazzlandskapet. Pianisten Jacob Anderskov har i en rekke år laget musikalske konstellasjoner, som har vært alt fra relativt frie, via intelektuelle pianotrioer til hans seneste prosjekt, med strykere.

Kompet med Kielsgaard og Skovbakke, er den perfekte duo for en slik jobb. De spiller med store, lyttende ører, og backer opp Anderskov og Zeuthen på fortreffelig måte.

Og fremst, og den som tar et klart lederansvar her, finner vi veteranen Jesper Zeuthen. Hans tone i altsaksofonen har jeg tidligere Beskrevet som verdens styggeste, med sterk vibrato og relativt skarp tone. Men her, som i et av de andre banda han er involvert i, Carsten Dahl Experience, fungerer han perfekt. Hans måte å spille på passer fantastisk til de omgivelsene han til en hver tid velger å involvere seg i, og her synes jeg han virkelig er på plass.

Ved siden av han leverer Anderskov noen fine og ettertenksomme solier, hør bare på hans inledning på «Zaks 6». I tillegg fungerer han nærmeste perfekt i ensemblespillet.

I det hele tatt, er dette blitt en flott innspilling, som viser noe av det spennende som foregår på 5e, en klubb alle med nese for frittgående musikk bør besøke, hvis man er i København en mandag.

Selvsagt får man ikke studiolyd i dette lokalet, men det oppveies av den gode energien denne klubben skaper, både blant publikum og, ikke minst, blant musikerne.

Jan Granlie

Jesper Zeuthen (as), Jacob Anderskov (p), Jeppe Skovbakke (b), Rune Kielsgaard (dr)

Skriv et svar