Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ZANUSSI FIVE

«Live In Coimbra»
CLEAN FEED CF314CD

Den norske bassisten Per Zanussi har de senere årene vært aktuell med en rekke prosjekter, bl.a. Trepass Trio med de to svenske musikerne Martin Kuchen (s) og Raymond Strid (dr), kvartetten Honeyleap med Klas Nevrin (p, zither), Øyvind Skabø (dr) og Fredrik Ljungkvist (s), Crimetime Orchestra, Asheim/Zanussi/Solberg, Jazzmob og danseprosjekter med Therese Markhus.

I tillegg til sin kvintett, Zanussi Five, har han også en utvidet versjon, kalt Zanussi 13, med 13 musikere fra Norge, Sverige og Finland.

Den “lille” utgaven av bandet består av saksofonistene Kjetil Møster, Eirik Hegdal og Jørgen Mathisen pluss trommeslageren Gard Nilssen, et skikkelig norsk stjernelag! All musikken er skrevet av Zanussi, og befinner seg i det moderne, akustiske landskapet.

Det hele starter med låta «Celestial» som er en neddempet og svært utypisk låt fra dette bandet. Men på andresporet, «Blood Flower» er man der man kjenner igjen bandet. Kjetil Møster drar av gårde slik vi kjenner han. De andre saksofonene kommer til med heftige riff, og bak det hele koker Gard Nilssen på sedvanlig vis.

Og slik fortsetter det. Heftig og riff basert musikk som får enhver konsertsal eller jazzklubb til å koke.

Sammensetningen av tre saksofoner er med på å gjøre bandsoundet spesielt, og når de «trår til» alle tre, med Zanussis myndige bass og Nilssens heftige trommespill, så er dette noe av det tøffeste man får i dagens jazz. Hvis du bare skal sjekke ut en låt, så sjekk tredjelåta «Hidden People». Når Eirik Hegdal «trøkker til» på barytonesaksofonen, så renner svetten av veggene.

Plata er innspilt i Saláo Brazil, Coimbra den 31. mai og 1. juni i 2013, sikkert som to jobber i løpet av en lengre turné, for det er lett å merke at dette er musikere som kjenner hverandre godt. De vet når man bør «sette inn støtet» og alle responderer på samme tid, noe som gjør musikken tett og interessant.

Zanussi Five er ett av de heftigste banda man kan høre på klubb i Norden i dag. Musikken til Zanussi fungerer også utmerket på plate! Anbefales!

Jan Granlie

Kjetil Møster (ts, ss, cl), Jørgen Mathisen (ts, cl), Eirik Hegdal (bs, cl), Gard Nilssen (dr), Per Zanussi (b)

Skriv et svar